Közélet

Moszkva kiakadt Erdoganra, amiért katonákat adtak át Ukrajnának

Az Azov zászlóalj öt tisztjének a háború végéig Törökországban kellett volna maradnia, de Erdogan átadta őket Ukrajnának.

Hevesen bírálta az orosz elnök hivatalának szóvivője szombaton, hogy Törökország hazaengedett olyan ukrán tiszteket, akik a mariupoli Azovsztal acélmű védelmében vettek részt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen üdvözölte az öt ukrán parancsnokot. „Itthon!” – írta Telegram-csatornáján szombaton az ukrán államfő, aki egy fényképet is közzétett, amelyen az Azov ezred három parancsnokával, valamint két másik parancsnokkal látható. Később sajtótájékoztatót is tartottak. 

The defense commanders of Azovstal who were in Turkey after liberation from Russian captivity returned to Ukraine together with President Volodymyr Zelensky
Zelenszkij és a kiszabadult katonák / Fotó: Mykola Tys

A tiszteket orosz katonák ejtették fogságba, miután az Ukrajnát támadó orosz erők elfoglalták az Azovsztalt, de ezt követően Törökországba deportálták őket. 

Orosz közlés szerint a szélsőségesen nacionalistának tekintett parancsnokoknak a megállapodás szerint a konfliktus végéig Törökországban kellett volna maradniuk.

A katonatisztek a török féllel folytatott tárgyalás után tértek vissza hazájukba – közölte az ukrán elnöki hivatal. Volodimir Zelenszkij a repülőtéren fogadta őket és gratulált a visszatérésükhöz.

„Az Azov parancsnokainak visszatérése Törökországból Ukrajnába nem más, mint a létező megállapodások közvetlen megsértése” – közölte Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője az orosz hírügynökségek szerint. Dmitrij Peszkov a visszatérést az ukrán ellentámadás „kudarcával” hozta kapcsolatba, valamint Törökország azon szándékával, hogy „szolidaritásáról” tegyen tanúbizonyságot a július 11–12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt.

„Folynak a NATO-csúcs előkészületei, és természetesen nagy nyomás nehezedik Törökországra” – jelentette ki a Kreml szóvivője. A török vezetés egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy milyen megállapodás alapján adta át a tiszteket Ukrajnának. A hírek szerint egyébként hamarosan sor kerülhet egy Erdogan–Putyin találkozóra is Törökországban, kérdéses, hogy a mostani fogolyátadás ezt befolyásolja-e. 


 

Azovsztal Törökország ukrán elnök visszatérés
Kapcsolódó cikkek