Közélet

Feltámasztják a legismertebb ukrán ezredet: ismét akcióba lép az Azov-zászlóalj

Az Azov-zászlóaljról a háború első fél évében legalább annyit lehetett hallani, mint manapság az orosz Wagner-csoportról. A hírhedt dandár Mariupol ostroma során semmisült meg. A városban sokáig álltak ellen az orosz támadásoknak, végül a túlerő felmorzsolta őket. Most az ukránok feltámasztanák a zászlóaljat.

Egy évvel ezelőtt a tavaszi hónapokban az orosz–ukrán háború legkegyetlenebb harca Mariupolban zajlott, ahol az ukrán Azov-zászlóalj tartotta a várost az orosz ostrommal szemben. Az összecsapások alatt a civilek és a katonák a város acélüzemébe, az Azovsztal gyárba húzódtak vissza, ahol hetekre elbarikádozták magukat.

Volunteer Day (March of Patriots) In Ukraine Ukrainian veterans of the 'Azov' volunteer battalion attend a rally dedicated to the Volunteer Day in honor of volonteer fighters who joined Ukrainian Army at a war conflict at eastern the country regions, in downtown of Kyiv, Ukraine, on 14 March, 2020. Several thousands Ukrainians including servicemen, volunteers and their supporters marched in central of Ukrainian capital despite the ban on holding mass events because of the COVID-19 coronavirus. On 11 March 2020 the Ukrainian Government has approved measures in the face of a threat of coronavirus infection outbreak in Ukraine and to prevent the spread of COVID-19 coronavirus. The quarantine in educational institutions for a period of three weeks introduced in Ukraine from March 12, and to impose restrictions on conducting mass events in which 200 or more people are planned to participate. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: STR / AFP

Végül a kitartó támadások után az Azov ezred maradéka letette a fegyvert. Az életben maradt katonákat fogolyként szállították el az oroszok. Állítólag a dandár fogságba esett tagjainak nagy része életét vesztette, amikor egy rakéta csapódott a donyecki Olenikva település mellett felállított hadifogolytáborba. A tavaly július végén közölt hírek szerint az oroszok itt tarthatták az Azov elfogott tagjait. Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatta a rakétacsapásért.

Egy ukrán tábornok szerint az ország túl nagy árat fizetett Bahmutért, és ez a vezetés hibája

Bahmut város nem volt felkészítve az ostromra, emiatt túl sok embert veszített az ukrán haderő a hónapok óta zajló ostrom alatt. A települést már februárban fel kellett volna adni – vélekedett egy ukrán tábornok.

Az Azov-zászlóalj híre széles körben elterjedt már a 2014-es krími események után is. Sokan neonáci csoportnak tartották az ezredet, akik különösen kegyetlenek voltak a csatamezőn. 

Kijev most azon dolgozik, hogy Ukrajna várható ellentámadására ismét megszervezzék az Azov-zászlóaljat.

A tervek szerint 6500 új harcost toboroznának az újonnan alakuló ezredbe – írta meg a Washington Post. A zászlóalj ideiglenes parancsnoka Bohdan Krotevics őrnagy, aki ősszel szabadult ki az orosz fogságból, arról beszélt, hogy az Azov feltámasztása jó úton halad, és készen állnak az elfoglalt területek visszaszerzésére.

Poland Pledges More Jets To Ukraine As Zelensky Meets Po lish Leaders In Warsaw 
A woman waves an Azov Assault Brigade flag as hundreds gather to see Volodymyr Zelensky speak at the Royal Castle in Warsaw, Poland on 05 April, 2023. Ukrainian President Volodymyr Zelensky is visiting Poland on Wednesday to meet with his Polish counterpart Andrzej Duda and make a public appearance meeting with Ukrainian and Polish citizens in Warsaw. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens

Az ukrán hadsereg az Azovot jelölte meg annak a hat támadó ezrednek az egyikeként, amelyek az orosz kézen lévő ukrán területek visszafoglalását vezetni fogják.

A tavaszi ellentámadás célja egyrészt az, hogy az annektált területeket visszaszerezzék, másrészt, hogy az ország bebizonyítsa a nyugati támogatóinak, hogy Ukrajna képes harcolni és érdemes a további segítségre. Az Egyesült Államokban a hírek szerint szkeptikusak az ukrán sikerrel kapcsolatban, és egyre nő a Biden-adminisztráció kritikusainak száma. Sokan úgy vélik, hogy felesleges volt dollármilliárdokat Ukrajnába fektetni.

Az Azov-zászlóaljat Kijev egy teljesen új retorika mentén építené fel, mivel a nyugati szövetségesek fenntartásokkal kezelik a szélsőjobboldali nézeteiről elhíresült egységet. Az Azov egyik vezetője szerint el akarják feledtetni a világgal azt, hogy egykor neonáci csapatnak tartották az ezredet. 

Ez egy olyan név, amely Mariupol védelmének köszönhetően lett ismert a világ előtt. Korábban rossz híre volt a zászlóaljnak, de ma már nem a szélsőjobboldali nézetekről, hanem a harci képességeinkről vagyunk híresek, és ez vonzza az újoncokat 

– mondta egy Maslo hívójelű főtörzsőrmester egy Kijev mellett tartott kiképzésen.

Állítólag a fogolycserék ellenére az eredeti Azov-zászlóalj legalább ezer tagja még mindig orosz fogságban van. 

 

Azov-ezred Azov-zászlóalj háború
Kapcsolódó cikkek