Közélet

Ukrajna a NATO tagja lesz Biden szerint, a kérdés csak az, hogy mikor

Az amerikai elnök szerint nem fog évekig tartani a háború.

Nem az a kérdés, hogy Ukrajna csatlakozzon-e a NATO-hoz, vagy sem, hanem az, hogy mikor tud csatlakozni – közölte Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Helsinkiben. Biden elmondta azt is, hogy várakozásai szerint az ukrán ellentámadás az Oroszországgal való tárgyalásokhoz vezet majd. 

Az amerikai elnök beszélt arról is: nem gondolja, hogy a háború több évig tartana, és kifejezte abbéli reményét, hogy Ukrajna jelentős eredményeket ér el az offenzívája során, ami előbb vagy utóbb tárgyalásos rendezéshez vezet.

G7 Leaders Meeting With Volodymyr Zelenskyy In Vilnius
U.S. President Joe Biden shakes hand of Ukrainian President Volodomyr Zelensky during G7 Declaration of Joint Support for Ukraine during the high level NATO summit in Litexpo Conference Centre in Vilnius, Lithuania on July 12, 2023. The leaders of G7 countries invite the President of Ukraine Volodymyr Zelensyy to present a Kyoto summit's agreement that specifies the organization's help for war torn Ukraine (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatón Biden hangsúlyozta: a NATO-vezetők megmutatták a világnak, hogy a katonai szövetség egységesebb, mint valaha. Hozzátette, hogy szerinte a szövetségesek tudják, hogy ez a harc nemcsak Ukrajna jövőjéért, de egész Kelet-Európa és a világ szuverenitásáért, biztonságáért és szabadságáért folyik.

A finn NATO-csatlakozásról szólva elmondta, hogy azt hihetetlen előnynek tartja. Sauli Niinistö finn államfővel a helsinki elnöki palotában tartott kétoldalú találkozóján kifejtette,

nem hiszi, hogy a valaha is erősebb volt.

Helsinki áprilisban lett a szövetség tagja, aminek következtében a szövetség Oroszországgal közös határa a duplájára nőtt. Az tagállamai közül ugyanis messze Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal: mintegy 1340 kilométer.

A finn államfő az ország biztonságának új korszakáról beszélt, és köszönetet mondott a támogatásért az Egyesült Államoknak, valamint elismerően nyilatkozott arról, hogy Joe Biden egységet alakított ki a vilniusi NATO-csúcson.

A finn elnökkel való tárgyalása után az amerikai elnök Finnország, Svédország, Dánia, Norvégia és Izland állam- és kormányfőivel tartott találkozót, amelyen az éghajlatváltozás kérdéseit vitatták meg.

A klímaválság kérdésében Biden szorosabb együttműködést szorgalmazott, azt az egyetlen, az emberiség létét fenyegető veszélynek nevezte. Szólt arról is, hogy nincs sok idő a válság megoldására, de bizalmát fejezte ki a közös fellépésben, és felidézte az északi országok vezető szerepét a kérdésben.

Az éghajlatváltozás elleni harcban és a megújuló energiák felhasználásában több skandináv ország is az élen jár, Dánia például célul tűzte ki, hogy 2030-ig 70 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Mette Fredericksen dán miniszterelnök elismerően szólt arról, hogy Joe Biden visszavezette az Egyesült Államokat az éghajlatváltozás elleni harcba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem csupán a klímaválságot kell megoldani, hanem munkahelyeket is kell teremteni az emberek jövőbeli jóléte érdekében.

 

Ukrajna Oroszország Joe Biden NATO
Kapcsolódó cikkek