Közélet

Egyre több hadköteles férfi hagyná el Ukrajnát

A háborúban álló országban hadiállapot és általános hadkötelezettség van érvényben. Sokan próbálnak elmenekülni a kényszersorozás elől.

A munkácsi határőrség sajtóosztálya által közzétett legfrissebb adatokból kiderül, hogy egy nap alatt 12 személy próbálkozott törvénytelen határátlépéssel – adta hírül a kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó hírportál.

20220803 Ásotthalom  

Határt védő magyar és cseh rendőrök munkája a migrációs nyomás alatt. Migránsok folyamatos a feltartóztatása és szállítása a mindennapi munka része.

Képen: Elfogás két külterületi szakaszon.

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Vadnai Szabolcs / MTI

A hatóságok közleményéből kiderült, hogy ebből 11-en a zöldhatáron, egy 42 éves dnyiprói személy pedig hamis orvosi igazolással akart Szlovákiába jutni a kisbereznai (Malij Berezna) ellenőrzőpontnál. Közülük pár személyt – akiket a határszakasz mentén kihelyezett kamerák észleltek – a kisbereznai egység katonái állítottak elő. Egy férfinak lakossági bejelentés alapján sikerült a nyomára bukkanni, a többi határsértőt pedig az Ungvári járási Ószemere (Szimer) közelében létesített ideiglenes ellenőrzőponton kapcsolták le.

Az egyenruhások egy ungvári és egy mikolajivi férfit a megyeszékhely közelében vettek észre, amikor a szögesdróton keresztül szerették volna elhagyni az országot. A hegyes, erdős határszakaszon pedig két férfi próbálkozását hiúsították meg, akik Donyeck, illetve Kijev megyéből indultak útnak. Az elfogott személyeket illegális határátlépési kísérlet miatt felelősségre vonják, ahogy minden hasonló esetben is történik. A határőrség beszámolói szerint egyre több hadköteles személy próbál kijutni az országból.

Elbukott az ukrán ellentámadás az amerikai hírszerzők szerint

Nem akárki szellőztette meg, hanem a befolyásos The Washington Post, hogy az amerikai hírszerzők előrejelzésükben úgy vélik: Ukrajna nem fogja tudni megvalósítani a folyamatban lévő ellentámadás fő célját Oroszország elleni háborújában.

 

Ukrajna határszakasz Kijev határőrség
Kapcsolódó cikkek