Közélet

Felpörgeti dróngyártását Ukrajna

Az eszközök lehetővé teszik, hogy kevesebb véráldozattal foglalják vissza hazájukat az ukránok.

Nagymértékben növeli dróngyártását Ukrajna – mondta szerda éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A politikus kiemelte a drónok fontosságát hazája védelmében az orosz invázióval szemben.

Ukrainian soldiers test homemade drones in Donetsk Oblast
 

„A drón a szemünk és a pajzsunk a frontvonalon. A drónok garanciát jelentenek, hogy nem kell embereknek az életükkel fizetniük, amikor drónok is bevethetők”

– fogalmazott az ukrán államfő, aki hangsúlyozta az Ukrajna szövetségesei által szállított drónok fontosságát is. Felidézve a nemrégiben a fronton tett látogatását, Zelenszkij beszélt arról is, hogy 

minden harcoló alakulatban először a drónok, az elektronikus hadviselés és a légvédelem kérdése merül fel.

Az elmúlt hetekben Kijev több sikeres dróntámadást hajtott végre. Augusztus elején ukrán drónok csapást mértek a Fekete-tengeren az Olenegorszkij Gornyak orosz katonai hajóra, tetemes károkat okozva. Azonban a drónok jelentősége nem csupán a nagy visszhangot kiváltó, látványos akciókban rejlik, hiszen fontos szerepet játszanak a fronton a mindennapos összecsapásokban is. A katonai drónok területén Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja ugrásszerű fejlődéshez vezetett.

 

drón Ukrajna Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek