Közélet

Korlátozza a közlekedést a Kercsi-szorosban az orosz hadsereg

Az Oroszország számára stratégiai fontosságú hidat az ukránok már többször is támadták. Újjáépítése hónapokig eltarthat.

Az orosz hadsereg navigációs figyelmeztetést adott ki arról, hogy korlátozza a hajók és repülőgépek közlekedését a Kercsi-szorosban, illetve annak légterében – közölte szerdán honlapján az orosz védelmi minisztérium. Megtiltották minden hajó és vízi jármű felszíni és víz alatti közlekedését, horgonyzását, vízre bocsátását, a repülőgépek repülését, az emberek vízben való tartózkodását és egyéb tevékenységeket.

Sea transportation from Port Kavkaz to Kerch Strait
CRIMEA - JULY 25: A general view of the Kerch Strait as Russia-Ukraine war continues in Crimea on July 25, 2023. Car ferries departing from Kavkaz Port of Krasnodar to the Kerch Strait, where the Crimean bridge, where the attacks were carried out recently, attract great attention. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A korlátozás alól kivételt képeznek az orosz haditengerészet, a nemzeti gárda és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hajói, valamint azok a vízi járművek, amelyek a nappali órákban a hajóutakon és az ajánlott útvonalakon közlekednek a Kercsi-szoroson át vagy a szorosban található kikötőkbe. A dokumentum meghatározta a hajók ellenőrzésére kijelölt területeket is.

Ukrajna július 17-én éjjel két vízfelszíni drónnal támadta a Krími hidat. A támadásban két ember – egy Belgorod megyei házaspár – életét vesztette. A létesítmény közúti része megrongálódott, a kétirányú forgalmat ezen a szakaszon ősszel állítják majd helyre.

Az első ukrán támadás a híd ellen tavaly október 8-án hajnalban történt, amikor az úttesten felrobbant egy teherautó, majd a vasúti pályán kigyulladt egy szerelvény hét, üzemanyagot szállító tartálykocsija. A robbanás következtében hárman meghaltak, a teherautó mellett egy személygépkocsi utasai. A híd két úttesttartó támasza részben leomlott, de a hajóátjáró ívének támaszai nem sérültek meg.

Novemberig is eltarthat a Krími híd javítása, ez pedig ukrán sikereket hozhat a háborúban

Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint a Krími híd javítása akár novemberig is eltarthat. A hétfő hajnali ukrán dróntámadások erősen megrongálták a szerkezetét, így a híd most járhatatlan. Ez volt az orosz sereg déli főcsoportjának legfontosabb utánpótlási útvonala, ami nélkül Oroszország kénytelen Donyecken, Zaporizzsján és Herszonon keresztül eljuttatni a csapatainak az ellátmányt és a muníciót.

 

 

repülőgép orosz hadsereg Kercsi-szoros FSZB
Kapcsolódó cikkek