Jelentősen kiterjeszti a nemzeti kibervédelmi stratégiáját Japán, amely a mesterséges intelligenciákra (MI) támaszkodva biztosítaná, hogy kül- és belföldön is ki tudja szűrni a támadókat és az ellenséges elemeket – írta a Fox News.

Group,Of,Hooded,Hackers,Shining,Through,A,Digital,Chinese,Flag
Group of hooded hackers shining through a digital chinese flag cybersecurity concept
A kormány kibervédelmi fejlesztését elsősorban az országot érő sorozatos, Kínából érkező hekkertámadások indokolták meg.
Fotó: Shutterstock

A japán kormány a múlt héten jelentette be, hogy 23 új technológiát, köztük több mesterségesintelligencia-modellt vesznek fel a „kulcsfontosságú eszközök” listájára, amelyek fejlesztése az állami és a magán-kutatóintézetekben is extra finanszírozást kapna. A eszközök jelentős része a hekkertámadások elleni aktív kibervédelemmel, valamint a dezinformáció felderítésével foglalkozik.

Az újonnan hozzáadott technológiák négy nagyobb területet fednek le (kibertér, tengerészet, repülés és a biotechnológia), céljuk az ország hadi, infrastrukturális és gazdasági biztonságának a fenntartása.

Az új kulcstechnológiák finanszírozási terve nem sokkal azelőtt lett bejelentve, hogy a kínai hadsereg 2020-ban feltörte országunk érzékeny védelmi hálózatát. Ez rámutatott arra, hogy jobban fel kell készülnünk az önvédelemre, ha biztonságban akarjuk tudni a hazánkat

– olvasható a japán nemzetbiztonsági ügynökség közleményében.

Maszuda Szatosi MI-szakértő, a Japán Információs Technológiai Szövetség igazgatótanácsának elnöke szerint a kormány kibervédelmi tervében még nagyobb szerepet kapna a mesterséges intelligencia, amely a támadások felismerésében és kivédésében, a bűncselekmény-előrejelzésben, a bűnüldözésben és az interneten terjedő információk ellenőrzésében is egyre hatékonyabb eszközzé válik.

A kormány tavaly decemberben jelentette be hivatalosan, hogy Japán kiberbiztonsága kiemelt szerepet fog kapni az új stratégiájában, és az a céljuk, hogy az országot „aktív kibervédelmi képességekkel” szereljék fel.

A védelmi rendszerünk agresszív fejlesztése hozzájárulna ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia a társadalom többi részében is elterjedjen. Egy végtelenül rugalmas eszközről van szó, és Japánnak mint technológiai és innovációs nagyhatalomnak ebben is az élvonalban kell lennie

– jelentette ki Maszuda, és felszólította a kormányt, hogy az iskolákban vezessék be a mesterséges intelligencia oktatását is.