Ezer jüan jutalmat fizetnek egy kelet-kínai megyében azoknak az új házasoknak, ahol a menyasszony 25 évesnél fiatalabb, hogy ezáltal is támogassák a „kornak megfelelő házasságot és gyerekvállalást”. (Egy jüan 48,5 forint). Csangsan azonban nem feledkezik meg azokról sem, akik már nevelnek gyereket, az ő ellátásukhoz és oktatásukhoz is anyagi támogatást nyújtanak a hatóságok.

Rekordalacsony szinten a házasságkötések száma.
Fotó: Shutterstock

Kína lakossága az idén először csökkent hat évtizedes növekedés után, a nemrég feloldott „egyke” politika miatt a népesség vészesen öregszik, a hatóságok emiatt igyekeznek országszerte anyai ösztönzőkkel és a gyermekellátás színvonalának javításával ösztönözni családok gyarapítására az embereket.

Az országban a férfiak 22, a nők 20 évesen házasodhatnak, de folyamatosan csökken az esküvők száma. Tavaly 6,8 millió házasságot kötöttek az 1,4 milliárd lakosú országban – a legkevesebbet 1986 óta, 800 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Mivel a kínai politika miatt egyedülálló nőnek nehéz gyereket vállalni, emlékeztetett a Reuters, a házasságokkal együtt egyre kevesebb a gyerek is. Bár hivatalos adat tavalyról még nincs, az állami sajtó előrejelzése szerint a világ egyébként is egyik legalacsonyabb termékenységi arányszám 2022-ben tovább, negatív rekordot jelentő 1,09-re esett vissza.

A hagyományok miatt egy nőnek a gyereknevelés mellett gyakran le kell mondania a karrierjéről.
Fotó: Shutterstock

A házasságban élő nők a horribilis gyereknevelési költségek miatt és azért nem vállalnak egynél több vagy egy gyermeket sem, mert 

a hagyományos felfogás miatt a családalapítással a karrierjükről is le kell mondaniuk.

További dilemmát jelent a fiatalok számára a kínai gazdaság állapota iránti aggodalom. A világ második legnagyobb gazdasága gyorsan bővült a koronavírus-korlátozások feloldása után, a kezdeti lendület azonban gyorsan megtört, és egyre több a figyelmeztető jel, zuhan az export, deflációba fordult az ország. Felmérések szerint a kilátások romlása is megfontolásra készteti a fiatalokat, amikor házasságról és családalapításról van szó.