Közélet

Svédországba utazott szombaton Zelenszkij

Svédország a héten katonai támogatást jelentett be az ukránoknak. Volodimir Zelenszkij további együttműködésekről egyeztet a skandináv ország vezetőivel.

Volodimir Zelenszkij közösségi oldalán számolt be arról, hogy szombaton Svédországba utazott, hogy ott megbeszéléseket folytasson vezető tisztviselőkkel, politikusokkal és a királyi család tagjaival is – adta hírül a Bloomberg.

WEB_INRIKES
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyj visited Sweden on Saturday at the invitation of Prime Minister Ulf Kristersson and was received by Kristersson at the Prime Minister country retreat Harpsund.Foto: Jonas Ekstromer / TT / kod 100030 (Photo by JONAS EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Zelenszkij szombaton Svédországba utazott.
Fotó: Jonas Ekstromer / AFP

Személyesen szeretném megköszönni Svédországnak, hogy támogatja a szabadságért és függetlenségért folytatott küzdelmünket

– írta hivatalos Telegram-csatornáján az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij megosztotta azt is, hogy a munkalátogatás során találkozik Ulf Kristersson miniszterelnökkel, Andreas Norlén házelnökkel, a svéd parlamenti pártok vezetőivel, valamint a svéd királyi családdal. Az egyeztetéseken a fő téma a hírek szerint a kétoldalú együttműködés fejlesztése lesz, különösen a védelmi iparra kihegyezve, kiemelt figyelmet szentelve Ukrajna szárazföldi védelmének és légvédelmének megerősítésére.

A NATO-csatlakozásra váró Svédország parlamentje a héten jóváhagyta egy újabb, 3,4 milliárd svéd koronás (nagyjából 109 milliárd forint) katonai segély folyósítását Kijev részére. Egyebek között lőszereket, pótalkatrészeket, aknamentesítési eszközöket és harci járműveket is tartalmaz a csomag.

Különleges rakétával támadták a Krímet az ukránok

A csapásmérő fegyvert az orosz légvédelemnek sikerült időben megsemmisítenie. Kijev nem először próbálkozott hasonló támadással, egy héttel korábban a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő kercsi hidat próbálták ugyanezzel a fegyverrel támadni.

 

 

Volodimir Zelenkszij Svédország Ukrajna együttműködés
Kapcsolódó cikkek