Közélet

Záporoznak a drónok a Krím-félszigetre

Több tucat drónnal támadták meg az ukránok a Krím-félszigetet, egy nappal azt követően, hogy csapataik partra szálltak a Maiak falu mellett. Orosz források szerint a dróntámadás sikertelen volt, az összes pilóta nélküli repülőt hatástalanították.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint augusztus 25-én hajnalban 42 ukrán drónt lőttek le a Krím-félsziget felett. A beszámoló egy rakétáról is szól, amit Kaluga megye felett hatástalanítottak.

A kép csak illusztráció.
Fotó: AFP

A minisztérium közleménye szerint 9 drónt megsemmisítettek, további 33-at pedig elektronikus rendszerekkel kényszerítettek a földre. A drónok nem okoztak kárt az infrastruktúrában és sebesültekről sem érkezett hír.

Az oroszok által megbízott szevasztopoli vezető, Mihail Razvozsaev azt állította, hogy 

néhány pilóta nélküli repülő eljutott a városig, de kárt nem tudtak okozni.

Ukrán gyerekek feltételezett elhurcolása miatt szankcionált orosz kormányzati tisztviselőket Washington

A szankciók alapján az érintettek minden amerikai fennhatóságú területen tartott vagyonát befagyasztják.

Kijev jellemzően nem vállalja fel az orosz területeken végrehajtott támadásokat, de az ellentámadással kapcsolatos kommunikációból arra lehet következtetni, hogy ezek a dróntámadások valóban ukrán akciók. Többször elhangzott az ukrán vezetés részéről, hogy az elcsatolt területek felszabadítását csakis az orosz katonai infrastruktúra megsemmisítésével lehet véghez vinni.

A dróntámadás egy nappal azt követően történt, hogy ukrán csapatok partra szálltak a Krím-félszigeten. Az ukrán hírszerzés információi szerint csapataik a félsziget északnyugati részén, Maiak falu mellett értek partot, péntek reggelre pedig a haditengerészet támogatása mellett kitűzték az ukrán zászlót is, jelezve a terület megszerzését.

Maiak nagyjából 5 kilométerre van Olenivkától, ahol az ukránok a napokban sikeresen megsemmisítettek egy orosz rakétaelhárító rendszert.

 

partraszállás krím dróncsapás
Kapcsolódó cikkek