Humanitárius segítséget nyújt a Hungary Helps programmal a magyar kormány a Száhel-övezetben, elsősorban Csádban, amivel az Európába irányuló migrációt is mérsékli – mondta Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Száhel-övezet stabilitása fontos Európa biztonsága szempontjából, ám polgárháborúk, puccsok robbantak ki a térségében. Csád a stabilitás utolsó pillére, ahova az utóbbi időben több százezer menekült érkezett.

Two nomadic women load 20-litre cans of water onto the back of a donkey and carry them to their homes one kilometre from the water well in the Toukra camp in N'Djamena, Chad, on June 10, 2022. In Chad, many nomadic herders are settling down, discouraged by global warming, lack of access to pasture and community conflicts. (Photo by AURELIE BAZZARA-KIBANGULA / AFP)
Fotó: Aurelie Bazzara-Kibangula

Tristan szerint az első lépés a közvetlen életmentés érdekében a humanitárius, egészségügyi és orvosi segítség, amit a béke fenntartása és a hosszú távú fejlesztések követnek olyan területeken, mint a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás.

Hozzátette, hogy a 18 millió lakosú Csádban a lakosság harmada eleve humanitárius ellátásra szorul, ráadásul a még mindig viszonylag stabil országba a polgárháborús Szudánból és más országokból több százezer menekült érkezett az elmúlt hónapokban. A helyzetet a klímaválság, az élelmiszer- és vízhiány is súlyosbítja, így 

ha a helyzet tovább romlik, akár százmilliós migrációs hullám is indulhat Afrikából Európába.

Az államtitkár szerint a magyar megközelítés más, mint az egykori gyarmattartóké, így elképzeléseit nem erőlteti rá a helyiekre, hanem velük együtt próbál javítani a helyzeten. Alapelve a személyes, közvetlen, tiszteletteljes megközelítés, a józan ész és az érző szív. Ez példa lehet mások számára is.

Tristan az M1 aktuális csatornán arról számolt be, hogy a közvetlen életmentés érdekében magyar orvosmisszió kezdte meg a munkáját Csádban, emellett humanitárius műveleti, agrár- és vízügyi szakemberek is érkeznek, hogy hosszú távú segítséget nyújtsanak az ivóvízellátás és az élelmezés terén, ami a magyar külgazdasági érdekeket is szolgálhatja.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, Toldy-Schedel Emil arról beszélt a csatornán, hogy Csádban sokan fertőző betegségek vagy kiszáradás miatt kerülnek életveszélybe, pár száz forintos gyógyszerekkel már gyermekéleteket lehet menteni. A magyar orvosok a helyiekkel együttműködve végzik a humanitárius segítségnyújtást, és felkészülnek a hosszú távú stabilitás támogatására is.