Az idén nem a börgöndi volt az egyetlen magyarokat ért tragédia, az alábbi cikkünkben a hazai vonatkozású repülőszerencsétlenségeket gyűjtöttük össze.

20230907 Balatonszéplak Az MD 500E típusú helikopter a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, a parttól mintegy 300 méterre zuhant a tóba. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki.fotó: Ladóczki Balázs (LB)Origo
A lezuhant rendőrségi helikoptert múlt csütörtökön emelte ki a katasztrófavédelem.
Fotó: Ladóczki Balázs / Origo

Helikopter-baleset Horvátországban

Júniusban a Magyar Honvédség egyik helikoptere zuhant le a horvátországi Cikola-kanyonban, az Airbus H145-ös helikopter háromfős személyzete sajnos nem élte túl a balesetet.  A horvát Jutarnji portál arról ír, hogy a balesetet egy kifeszített drótkötél (zipline) okozhatta, amelyet vélhetően a pilóta nem vett észre, és ez okozta a katasztrófát.

Nem sokkal később a horvát védelmi miniszter, Mario Banozic a Telegram.hr jelentése szerint részvétét fejezte ki, és megerősítette, hogy a magyar helikopter hadgyakorlaton vett részt. Sajtótájékoztatóján részt vett a vezérkari főnök és a horvát légierő főparancsnoka is, és elhangzott: a baleset akkor történt, amikor a helikopter a repülőtérre tartott visszafelé.

A gyakorlatra készített térképeken feltüntették az antennákat, a szélkerekeket és a repüléshez releváns tereptárgyakat. „Egy kanyonban fekszik, felette egy távvezetékkel, és ezt megjelölték” – a tábornok válaszából nem derült ki azonban, hogy a térképen a zipline-t, a távvezetéket, esetleg mindkettőt berajzolták volna.

Kisrepülőgép zuhant le Svédország partjainál

A Balti-tengerbe zuhant egy magyar lajstromjelű, Lengyelországból Svédországba tartó kisrepülő júniusban. A baleset két áldozatáról az az információ röppent fel, hogy a Wizz Air légitársaság pilótái, a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület vezetői és a magyar gyökerű légitársaság alkalmazottai voltak. A hírek később sajnos igaznak bizonyultak.

Az SVT svéd köztévé a hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy a repülőgép a svéd fővárostól északnyugatra fekvő Dala-Järnába tartott, de menet közben ismeretlen okból megváltoztatta útirányát a Stockholmtól 100 kilométerre délnyugatra lévő Skavsta nemzetközi repülőtér felé.

Rendőrségi helikopter a Balatonban

Lezuhant egy helikopter a Balatonnál csütörtök délután. Később kiderült, hogy egy rendőrségi helikopterről van szó, áldozatok viszont szerencsére nem voltak.

Azóta már kiemelték a tóból, az akcióban a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szervezet búvárszolgálata is részt vett, ők rögzítették a köteleket a légi járműre, amelyet egy uszályra emelt az erőgép. A búvárok ezután a rotor egy letört darabjának felszínre hozásában is segítettek.

A börgöndi tragédia

Bemutatórepülés közben zuhant le a fehérvári repülőnapon vasárnap délután egy HA-RDM lajstromjelet viselő T-28-as Trojan kisrepülő. A balesetben két ember, apa és fia, a felszállást végrehajtó Rózsavölgyi Vilmos és Árpád a helyszínen meghalt, hárman – egy kislány, egy nő és egy férfi – pedig súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

A szerencsétlenséget több ezren látták, ráadásul volt, aki videóra is vette a tragédiát. A felvételen tisztán látszik a becsapódás pillanata, és az is, ahogy többen sikoltozva menekülnek a lángoló roncsok mellől.