Közélet

Feleződik a távhő ára az intézményeknek

A fűtés támogatására mégis kevesebb költségvetési forrásra lesz szükség.

Október elsejétől megfelezi a nem lakossági fogyasztók távhődíjait az Energiaügyi Minisztérium, a januári, hasonló mértékű csökkentés után. Így az önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások országos átlagban a tavaly év végi díjak negyedét fizetik a következő hónaptól – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a tárca pénteki közleménye szerint.

20200908 SopronA digitalizáció már a jelen a Széchenyi István Gimnáziumban Sopronban.Innovatív képzés indult az új tanévtől a soproni Széchenyi István Gimnáziumban. A tanulók saját, az iskola által biztosított korszerű hibrid laptopon követik a tanóra anyagát, használják a digitális tankönyveket, munkafüzeteket és a saját fejlesztésű tanári anyagokat. Fotó: Magasi Dávid MD Kisalföld 20200908 Sopron

A digitalizáció már a jelen a Széchenyi István Gimnáziumban Sopronban.
Innovatív képzés indult az új tanévtől a soproni Széchenyi István Gimnáziumban. A tanulók saját, az iskola által biztosított korszerű hibrid laptopon követik a tanóra anyagát, használják a digitális tankönyveket, munkafüzeteket és a saját fejlesztésű tanári anyagokat. 
Fotó: Magasi Dávid MD Kisalföld
Fotó: Magasi Dávid / Kisalföld

A tájékoztatásból kiderül az is, hogy az október 1-jén kezdődő gázéveben az MVM csoport biztosítja minden hazai távhőtermelő számára a működésükhöz szükséges földgázt és a társaság már le is kötötte a szükséges gázmennyiséget. Mindez az ellátásbiztonság mellett a díjak további mérséklését is lehetővé teszi a nem lakossági fogyasztóknál. 

2023 eleje óta ezzel a 2022 utolsó negyedévi szint negyedére esnek vissza a vállalatok, települések távhőkiadásai.

Az energiaügyi miniszter kiemelte, hogy az átlagfogyasztásig érvényes rezsivédelemmel Európa legalacsonyabb áram- és gázárait garantálja a magyar családok számára a kormány, így a háztartások távhőárai nem változnak, miközben az intézmények és vállalkozások  terheinek csökkentésére úgy nyílt lehetőség, hogy ehhez a korábbiaknál kevesebb költségvetési forrás szükséges. 

A szektor támogatási igénye a lezáruló gázévhez képest több százmilliárd forinttal csökkenhet a következő gázévben

– hangsúlyozta Lantos.

 

Energiaügyi Minisztérium Lantos Csaba távhő
Kapcsolódó cikkek