Ukrajna hevesen reagált Orbán Viktor Tucker Carlson-interjújára

Orbán Viktor magyar miniszterelnök augusztus 21-én interjút adott a Fox News korábbi műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak. Ukrajna nem éppen kedvesen reagált az interjúban elhangzottakra. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kereskedik sem a területeivel, sem a szuverenitásával. Mint mondta: örültek Orbán Viktor nyilatkozatának, mert már olyan régen nem beszélt Ukrajna támogatásának leállításáról vagy az orosz agresszió legitimálásáról, hogy már kezdtek aggódni, vajon mi történhetett vele. Az interjút már több mint 111 millióan látták. 

ORBÁN Viktor; CARLSON, Tucker
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

Üzemanyagár: az iskolakezdésre is drágítottak a benzinkutak

Áremeléssel indult a hét a töltőállomásokon, ezzel véget ért a múlt heti kedvező trend, amikor nem változott az üzemanyag ára. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal emelkedett szerdától, péntektől pedig bruttó 4 forinttal kell többet fizetni a kutakon a gázolaj literjéért.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Öröm az ürömben, hogy a benzin ára nem változik, tehát a szeptember is az augusztus végi árakon kezdődik. Az átlagárak péntektől az alábbiak szerint alakulnak: 95-ös benzin – 642 forint/liter, gázolaj – 655 forint/liter.

Nyugdíjkorrekció: elszámolták magukat, még több pénzt kaphatnak a nyugdíjasok – itt vannak a pontos számok

Elterjedt a sajtóban, hogy 2,5 százalékos nyugdíjkorrekció jöhet. A számítás azonban hibás, ennél jóval magasabb is lehet a nyugdíjasoknak járó kiegészítés – hívta fel a figyelmet Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője. Az éves nyugdíjas 18-18,5 százalék lehet 2023-ban, vagyis a nyugdíjkorrekció mértéke elérheti a 3-3,5 százalékot. Ha ezt forintosítjuk, akkor havi 6300–7300 forint emelés érkezik novemberre és decemberre, illetve visszamenőleg 10 + 1 (13. havi nyugdíj) hónapra

egy összegben összesen 70-80 ezer forintra is számíthatnak a nyugdíjasok.

Ez tehát a szakértői álláspont, de a döntést a kormány hozza meg. Ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg – erősítette meg a Pénzügyminisztérium az ATV érdeklődésére.

Eddig nem látott felvétel került elő Prigozsinról, amelyen arról beszél, hogy él és virul

Valószínűleg a halála előtt három-négy nappal rögzítettek egy felvételt Jevgenyij Prigozsinról, amelyen arról beszél, hogy még életben van. A videó állítólag Afrikában készült, a zsoldosvezér pedig azokra a pletykákra reagált, hogy már nem is él. 

Azt nem lehet ellenőrizni, hogy a felvétel hol és mikor készült, de ha valóban augusztus második felében rögzítették Prigozsin szavait, akkor valószínűleg 19-én vagy 20-án. Ez azt jelenti, hogy a zsoldosvezér három-négy nappal azelőtt beszélhetett arról, hogy minden rendben van vele, hogy Oroszország felett felrobbant a repülőgépe. Bár a felvételen Prigozsin arról beszél, hogy jól van, azt lehet sejteni, hogy tisztában van az életét fenyegető veszéllyel.

Változás jön a horvát autópályákon

Új útdíjfizetési rendszert vezetnek be a horvát autópályákon 2025-től. Az újítás értelmében az autósoknak ezentúl is a megtett távolság alapján kell majd fizetniük, azonban ezt nem csak készpénzzel vagy kártyával tehetik majd. 

Couple,In,Love,Ride,In,Cabriolet,Car
Fotó: Shutterstock

A szóban forgó évtől kezdve ugyanis az autósok egy rövid regisztrációt követően

létrehozhatnak egy rendszámhoz kötött számlát, amelyet a feltöltőkártyás mobiltelefonokhoz hasonlóan tudnak majd használni,

és a szolgáltató az egyenlegükből vonja majd le a pályahasználat díját, amely az autósok számára továbbra is változatlan marad. A fejlesztés célja a nyaranta tapasztalható torlódások megszüntetése és a költségoptimalizálás.