Közélet

Eddig sosem látott felvétel került elő Prigozsinról, amiben arról beszél, hogy él és virul

Valószínűleg a halála előtt három-négy nappal rögzítettek egy felvételt Jevgenyij Prigozsinról, amiben arról beszél, hogy még életben van. A videó állítólag Afrikában készült, a zsoldosvezér pedig azokra a pletykákra reagált, hogy már nem is él. Azt nem lehet ellenőrizni, hogy a videó hol és mikor készült pontosan.

Előkeült egy videófelvétel Jevgenyij Prigozsinról, ami 3-4 nappal a halála előtt készülhetett. A videón a zsoldosvezér még Afrikában tartózkodik, egy autóban ül, miközben a kamerába beszél. A Wagner csoport vezetője arról beszél a felvételen, hogy él és virul.

Prigo
Fotó: The Telegraph Youtube

Azok számára, akik azt találgatják, hogy élek-e vagy halok, üzenem, hogy minden rendben van. 2023 augusztusának második fele van, éppen hétvége és Afrikában tartózkodom

– mondta a videóban Prigozsin. A felvételen még az is elhangzik, hogy a zsoldosvezér nem tart azoktól, akik a meggyilkolásáról beszélnek, és biztosított mindenkit, hogy teljesen jól van – írta meg a Reuters.

A Wagner-csoport névadója, Dimitrij „Wagner” Utkin is Prigozsinnal volt a repülőgépen

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel együtt utazott a lelőtt magánrepülőgépen Dmitrij Utkin, a zsoldossereg második embere. Utkin Prigozsin bizalmasa és jobb keze volt, sokan őt tartották a Wagner igazi vezetőjének. A csoport Utkinról kapta a nevét is, mivel a Wagner volt a hívójele, még hírszerző korban.

Azt nem lehet ellenőrizni, hogy a felvétel hol és mikor készült, de amennyiben valóban augusztus második felében rögzítették Prigozsin szavait, akkor valószínűleg 19-e, vagy 20-a lehet a videón. Ez azt jelenti, hogy a zsoldosvezér 3-4 nappal az előtt beszélhetett arról, hogy minden rendben van vele, hogy Oroszország felett felrobbant a repülőgépe

Bár a felvételen Prigozsin arról beszél, hogy jól van, azt lehet sejteni, hogy tisztában van az életét fenyegető veszéllyel.

A Kreml továbbra is tagadja, hogy Oroszországnak és Vlagyimir Putyinnak bármi köze lenne a Wagner-vezérének a halálához. Ezzel együtt azt is leszögezték, hogy a lezuhant repülőgéppel kapcsolatos  vizsgálatokat kizárólag az orosz hatóságok fogják elvégezni, vagyis nem engedélyeztek nemzetközi nyomozást az ügyben.

Prigozsint ezen a héten kedden temették el a szülővárosában, Szentpéterváron.

 

videó oroszország prigozsin wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek