Nukleáris zsarolással vádolta csütörtökön a japán miniszterelnök Oroszországot, valamint aggodalmát fejezte ki a Dél-kínai-tengeren, illetve a Kelet-kínai-tengeren zajló katonai tevékenység miatt.

Japan’s Prime Minister Fumio Kishida attends the 18th East Asia Summit during the 43rd ASEAN Summit in Jakarta on September 7, 2023. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / POOL / AFP)
Kisida Fumio japán miniszterelnök a 43. ASEAN-csúcstalálkozó keretében megtartott 18. kelet-ázsiai csúcstalálkozón, Jakartában 2023. szeptember 7-én. Fotó: AFP

Kisida Fumio a Jakartában rendezett kelet-ázsiai csúcstalálkozón azt vetette Moszkva szemére, hogy a nemzetközi tiltakozás ellenére folytatja Ukrajna elleni háborúját, hozzátéve: 

az orosz kormány nukleáris fenyegetőzései és az orosz nukleáris arzenál esetleges bevetése a harcokban teljes mértékben elfogadhatatlan.

A világon sehol nem lehet tűrni a status quo egyoldalú megváltoztatását, ezt Japán szigorúan ellenzi

– mondta a kormányfő. Kisida kitért a fukusimai atomerőműből az óceánba engedett tisztított víz ügyére is, biztosítva a megjelenteket, hogy az eljárás a vonatkozó nemzetközi előírásokkal összhangban történik.

Bár Peking többször élesen tiltakozott a vízkibocsátás ellen, a csúcstalálkozón szintén részt vevő Li Csiang kínai miniszterelnök az ügyet nem említette. Az indiai csendes-óceáni térségben ismét feszültté vált a helyzet, miután a pekingi kormány nemrég olyan térképet tett közzé, amelyen szinte az egész Dél-kínai-tenger Kína fennhatósága alatt szerepel, olyan övezetek is, amelyekre több ASEAN-ország is igényt tart. 

Fokozódik az ellenségeskedés Kína és Japán között

Ázsia két legnagyobb gazdasága több kérdésben (Szenkaku-szigetek, csip) is vitában áll, azonban a fukusimai atomerőmű megtisztított, de még mindig enyhén radioaktív hűtővizének tengerbe eresztése kiélezte a konfliktust a felek között.

Borítókép forrása: AFP