Közélet

Az orosz–ukrán háború 575. napja – friss hírek

Gondok az orosz kiképzéssel, rakétacsapások hajnalra virradóra, Varsó leállítja a fegyverszállításokat.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt részleges mozgósítás évfordulóján a brit hadügyminisztérium az X-en felidézte, hogy a lépés értelmében mintegy 300 ezer tartalékost hívtak be az orosz hadseregbe, és szeptember 15-én a duma védelmi bizottságának elnöke, Andrej Karpalov megerősítette, hogy a mozgósítottaknak a különleges katonai művelet végéig szolgálniuk kell.

A brit értékelés szerint ez a fronton uralkodó problémák beismerése, hiszen Karpalov arról is beszélt, hogy nem lehetséges a csapatok cseréje a műveleti zónában. Feltehetően ez a fő oka az alacsony orosz morálnak és annak is, hogy az invázió kezdete óta nem volt képes magas szintű kiképzésre Oroszország. A kiképzés hiánya azonban hozzájárulhat ahhoz, hogy Oroszország nehezen képes komplex támadásokat végrehajtani.

MALJAR, HannaAndrijivka, 2023. szeptember 18.
Ukrán katona egy megsemmisült jármű maradványai mellett a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án. Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegram-csatornáján bejelentette, hogy a Bahmut várostól 10 km-re fekvő Andrijivkát visszafoglalták az orosz erőktől, majd állítását visszavonta.
MTI/AP/Alex Babenko
Fotó: Aleksz Babenko / MTI / AP

Szerda este a gabonavita durvulása a lengyelek és az ukránok között odáig vezetett, hogy 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök arról beszélt, hogy hazája nem küld több fegyvert Ukrajnának.

Csütörtökre virradóra több ukrán várost is rakétatámadások ráztak meg, miután ismét erőteljes orosz rakéta- és dróntámadások indultak az ukrán hátország ellen. A támadásoknak legalább két halálos áldozatuk és 14 sérültjük van. Kijevben heten sebesültek meg, köztük egy kilencéves kislány – közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere.

Legalább hat csapás érte Harkiv Szlobidszkij negyedét, polgári célpontokat rongálva meg – közölte a régió kormányzója, míg a város polgármestere szerint két személyt kórházba szállítottak – írja a The Guardian. Heten sérültek meg a Cserkaszi elleni támadásban, egy embert a romok alól mentettek ki. Herszonra két áldozatot követelő csapást mértek az oroszok, öt sebesültről is szólnak a jelentések.

Lviv ipari zónája ellen is intézek támadást, tűz ütött ki, és épületek rongálódtak meg, de áldozatokról nem szólnak a hírek.

 

20:16

Háborúk randevúja: az orosz flottaparancsnokot Karabahban ölték meg

Az azeri elnök bocsánatot kért a haláláért.

20:14

Zelenszkij nem szólhatott az amerikai kongresszus két házához

Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke elutasította a kérést.

15:26

Mikor még az oroszoknak sincs elég: Moszkva korlátozza az üzemanyagexportot

Nincs elegendő finomított termék, így benzin vagy gázolaj, ezért szabhat határt a kivitelnek Moszkva.

15:25

A szlovákokkal megállapodott, a lengyelekkel is tárgyal Ukrajna gabonaügyben

Az egyre inkább fokozódó feszültséget gabonaügyben az ukrán agrárminiszter igyekszik menteni, a szlovákokkal meg is állapodott.

15:24

Lengyel–ukrán konfliktus – Aknamező történelmi terhekkel

A lengyel–ukrán viszony történelmi problémáktól terhes. Az ukránok jelenlegi hozzáállása egyik legfontosabb európai támogatójuk elveszítéséhez vezethet.

10:50

Üzenjünk hadat Lengyelországnak – mondja Zelenszkij korábbi tanácsadója

Olekszij Aresztovics szerint politikai öngyilkosság felé rohan az ukrán kormány.

10:49

Orosz légicsapás-sorozat ért több ukrajnai várost

Orosz légitámadás ért hat ukrajnai várost csütörtök hajnalban, két ember meghalt, 21 megsebesült, és több helyen tűz keletkezett.

kiképzés csapás támadás Oroszország
Kapcsolódó cikkek