Közélet

Szigorúan titkos haditervvel kampányol a lengyel kormánypárt

A terv még akkor készült, amikor a mostani ellenzék volt kormányon.

Kisebb vihart kavart biztonságpolitikai körökben a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt legújabb kampányvideója, mely a korábbi kormány szigorúan titkos haditervéből ismertet részleteket egy esetleges orosz támadás esetére.

A felvételen a jelenlegi hadügyminiszter, Mariusz Blaszczak hívja fel a figyelmet arra, hogy a Tusk kormány hajlandó lett volna feladni az ország felét. A 2011-es terv Donald Tusk miniszterelnöksége alatt született, a politikus pedig jelenleg az ellenzék élén áll.

14 Abrams tanks delivered to Poland
SZCZECIN, POLAND - JUNE 28: (---EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "POLISH FOREIGN MINISTRY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Ministry of Defence of Poland Mariusz Blaszczak gives a speech during the ceremony in which 14 Abrams tanks purchased from the USA are delivered to Polish army in Szczecin, Poland on June 28, 2023. Polish Foreign Ministry / Handout / Anadolu Agency (Photo by Polish Foreign Ministry / Handou / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Mariusz Blaszczak lengyel hadügyminiszter.
Fotó: POLISH FOREIGN MINISTRY / AFP

A videón Blaszczak arról is beszél, hogy a terv szerint Lengyelország csak két hétig tudott volna ellenállni, és az ellenség egy héten belül elérte volna a Visztula partját. A felvételen a tervből láthatók részletek és annak a borítója is, rajta a szigorúan titkos felirattal – írja a Politico.

A kampányhirdetés célja a kormánypárt támogatóinak feltüzelése a párt hagyományos bázisának számító keleti országrészben, valamint az is, hogy elterelje a figyelmet külügyminisztérium botrányáról, mely szerint kenőpénzekért lehetett lengyel vízumhoz jutni.

Noha a nyilvánosságra hozott tervek nem az aktuálisak, közlésük mégis aláássa a bizalmat a hadsereg vezetése és a kormány között, 

hiszen több tábornok már az előző kormányok alatt is a hadsereg kötelékében szolgált.

Miroslaw Rózanski, egykori vezérkari főnök és egy felsőházi székért az ellenzék jelöltje is elítélte a hadügyminisztert, mondván a háború nem egy piknik vagy előadás. Stanislaw Koziej, egy másik nyugalmazott tábornok pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a terv 2009-ben készült, amikor a jelenlegi PiS-vezető, Jaroslaw ikertestvére, Lech Kaczynski volt az ország elnöke.

Tusk hadügyminisztere, Radoslaw Sikorski, aki most az Európai Parlament képviselője, pedig arról beszélt, hogy a PiS videója manipulatív, és csak az egyik lehetséges forgatókönyvet ismerteti. Az ellenzék azt ígéri, hogy győzelme esetén bíróság elé állítja Blaszczakot. Sikorski szerint, mivel véges a védhető pozíciók száma Lengyelországban, így a tervek nyilvánosságra hozatala még mindig káros.

A PiS kampányának fontos eleme az ország biztonságának és védelmének megerősítése. Az ország védelmi kiadása idén a 3,9 százalékát teheti ki, miután Varsó felpörgette a fegyvervásárlásokat. A kormány a jelenleg 120 ezres hadsereg létszámát is 250 ezerre emelné.

 

Mariusz Blaszczak Donald Tusk Lengyelország
Kapcsolódó cikkek