Közélet

Támadnak az oroszok

Az orosz csapatok szeretnék megosztani az ukrán erőket Kupjanszk város ostromával.

Az oroszok már el is kezdtek rohamosztagokat létrehozni azért, hogy bevegyék Kupjanszk városát – közölte Oleh Szinehubov, a harkivi régió vezetője, ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte a kísérlet kudarcra van ítélve.

TOPSHOT - Ukrainian servicemen ride atop of an armored personel carrier (APC) past a destoyed building in the town of Kupiansk, Kharkiv region on August 17, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. The head of the region Oleg Synegubov said that Russian forces had shelled Zaoskillya, a suburb just east of Kupiansk, killing a woman born in 1962. "Another woman, born in 1963, suffered shrapnel wounds. Medics provided assistance to the injured on the spot," he wrote on social media. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Fotó: AFP

Az Ukrainska Pravdának nyilatkozó politikus 

a tavaly szeptemberben felszabadított Izjumról pedig elmondta, hogy a város lakossága 3 ezer főről 27 ezerre nőtt, mióta ismét az ukránok kezén van. 

Kupjanszk környékén a helyzet egyre nehezebb Olekszandr Szirszki, az ukrán szárazföldi csapatok vezetője szerint is, igaz, ő még augusztus közepén beszélt erről. Az ukrán hadsereg szerint az oroszok célja nem is feltétlenül az, hogy tényleg bevegyék a várost, inkább azt szeretnék elérni, hogy oda csapatokat kelljen Kijevnek átcsoportosítania az ellentámadásuk fő irányaiból, vagyis Zaporizzsjából és Donyeckből – írja a lengyel Wiadomosci.

Augusztus elején az orosz támadások miatt 37 településről kezdték meg a lakosság evakuálását az ukránok Kupjanszk környékén, később Igor Konasenkov orosz hadügyi szóvivő is sikerekről számolt be a település környékén, de a város ukrán kézen maradt.

 

Kupjanszk rohamosztag Donyeck kezdeményezés
Kapcsolódó cikkek