Közélet

Evakuálják a Kupjanszk-környéki települések lakosait

Az evakuálás kötelező jellegű, és a térség ukrán ellenőrzésű településeire vonatkozik.

Az ukrán hatóságok az orosz ágyúzások egyre fokozódó hevessége miatt az Ukrajna keleti felében lévő Harkiv megyei Kupjanszk város környékén fekvő 37 településről megkezdik a lakosok kényszerevakuálását – közölte Kupjanszk katonai közigazgatása csütörtökön a Telegramon.

Ukrainian,Flag,On,The,Background,Of,The,Rally.,No,War.
Ukrainian flag on the background of the rally. No war. Support for Ukraine
Fotó: Shutterstcok

Az evakuálás kötelező jellegű, és a térség ukrán ellenőrzésű településeire vonatkozik. 

A parancsot szerdán írta alá a járási katonai közigazgatás megbízott vezetője, Andrij Kanasevics.

Az ukrán légierő közölte a Telegramon, hogy csütörtökre virradó éjjel az orosz hadsereg tíz iráni gyártású Sahid támadó drónt indított Ukrajna ellen északkeleti irányból, az oroszországi Kurszki területről. Ezek közül az ukrán erők hetet megsemmisítettek irányított légvédelmi rakéták és kézi lőfegyverek segítségével.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 580-nal 252 200-ra nőtt. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, 16 harckocsit és 15 tüzérségi rendszert.

Az Ukrajna fekete-tengeri kikötőibe érkező vagy onnan induló kereskedelmi hajók számára ideiglenes folyosókat létesítettek

– közölte az ukrán haditengerészet a Facebookon. Figyelmeztettek azonban arra, hogy az orosz katonai fenyegetés és az aknaveszély minden útvonalon fennáll.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség emlékeztetett rá, hogy ezeket az útvonalakat Ukrajna már javasolta a Nemzetközi Tengerészeti Szervezethez (IMO) intézett megkeresésében. Az IMO tanácsa elismerte Ukrajna szabad kereskedelmi hajózáshoz való jogát, amelyet a nemzetközi tengeri jog szavatol. Felszólította Oroszországot, hogy tartsa be a nemzetközi egyezményeket, és hagyjon fel a fekete-tengeri kereskedelmi hajózás akadályozásával.

A hírügynökség beszámolója szerint az utolsó ukrán élelmiszert szállító hajó július 16-án hagyta el Odessza kikötőjét. Július 17-én Oroszország egyoldalúan kilépett a gabonaegyezményből, az orosz erők pedig napokon át sorozatos támadásokat intéztek a kikötő infrastruktúrája ellen, hogy meggátolják az ukrán élelmiszerek világpiacra jutását. A világ, köztük az afrikai országok vezetői felszólították Oroszországot, hogy hagyjon fel az élelmiszerekkel való zsarolással, és ne akadályozza az ukrán agrárexportot. 

 

Kupjanszk hadsereg ágyúzás
Kapcsolódó cikkek