Közélet

Újabb súlyos ukrán veszteségekről számolt be Konasenkov

Az orosz hadügyi szóvivő szerint kilenc ukrán támadást is visszavertek, súlyos veszteségeket okozva ezzel.

A front különböző szakaszain kilenc ukrán támadás visszaveréséről számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz hadügyminisztérium szóvivője pénteki hadijelentésében. Elmondása szerint az ukránok mintegy 680 főt vesztettek egy nap alatt a fronton, amiből 275-en Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg.

Konasenkov közölte, hogy a Zaporizzsja régióban található Robotine közelében 

az orosz erők légicsapásokkal, tüzérségi tűzzel és nehézlángszóró-rendszerekkel verték vissza az ukrán hadsereg 47. gépesített brigádjának két támadását, és csapást mértek az ukrán 80. ejtőernyős rohamdandárra Verbove falutól nyugatra. 

Elmondása szerint ez 145 fős emberveszteséget, valamint két amerikai gyártmányú M777-es és egy brit gyártmányú FH–70-es jármű és három három D–30-as és egy D–20-as vontatott tarack pusztulását jelentette az ukránoknak.

Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Mindemellett beszámolt az ukrán 79. ejtőernyős rohamdandár kommunikációs központjának megsemmisítéséről Novomihajlivkában és három lőszerraktár, egy harckocsi és két tengeri drón elpusztításáról is.

Az orosz hadügy számításai szerint az ukrán fegyveres erők által elveszített különleges katonai gépjárművek száma meghaladta a 13 ezret.

Az orosz megszállás alatt álló területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről érkeztek jelentések ukrán tüzérségi támadásokról. A Herszon régióban található Nova Kahovka város vezetője, Vlagyimir Leontyjev szerint a várost többek között wolfram roncsolóelemekkel töltött rakétával lőtte, 15 ember sebesülését, 180 lakás pusztulását és 240 lakás megrongálódását okozva.

 

Igor Konasenkov Robotine Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek