Kína gazdasága nehéz időszakon megy keresztül, egymás után derül fény a rendszer hibáira. Pontosan az recseg-ropog mostanában, ami az egekbe vitte Kínát az elmúlt évtizedekben. A világ legnagyobb piaca komoly változások előtt áll, és ehhez a nemzetközi gazdaságnak is alkalmazkodnia kell.

China Manufacturing Industry Equipment
QINGZHOU, CHINA - AUGUST 9, 2023 - Workers assemble at a workshop of an equipment manufacturing enterprise in Yunmenshan Street, Qingzhou city, East China's Shandong province, Aug. 9, 2023. On August 15, 2023, the National Bureau of Statistics released data that in July, the national industrial added value above designated size increased by 3.7% year-on-year. From a month-on-month point of view, the industrial added value above designated size in July increased by 0.01% over the previous month. From January to July, the added value of industrial enterprises above designated size increased by 3.8% year-on-year. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Kína évtizedeken át gyárakba, felhőkarcolókba és utakba való beruházásokkal hajtotta a gazdaságát. Ez a modell rendkívüli növekedési időszakot indított el, kiemelte Kínát a szegénységből, és globális óriássá tette, az ország exportteljesítménye az egész világot behálózta.

A modell most megtört

A modell akkor működött, amikor Kína a felzárkózáson dolgozott, most, hogy az ország fuldoklik az adósságban, és kifogyott az építkezésekből, egyre kevesebb eredményt mutat. Ehelyett lakások milliói állnak üresen, a befektetések megtérülése meredeken csökkent, miközben a korábbi beruházások kihasználatlanok. Jó példa erre, hogy az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő, az Evergrande csődöt jelentett. 

Eközben a helyi önkormányzatok is sarokba szorultak, mivel a magánberuházások szakadékba estek, az pedig gyengélkedik, kénytelenek további hiteleket felvenni, hogy építkezések segítségével ösztönözzék a gazdaságot.

A kilátások az elmúlt hónapokban tovább romlottak. A feldolgozóipari tevékenység zsugorodott, a fiatalok munkanélkülisége rekordmagasságot ért el, az ország egyik legnagyobb fennmaradt ingatlanfejlesztője, a Country Garden Holdings pedig a  fizetésképtelenség küszöbén áll, mivel az egész gazdaság stagflációba eshet.  

A közgazdászok a jelek alapján úgy vélik, hogy Kína a lassabb növekedés korszakába lép, amit a kedvezőtlen demográfiai adatok és a Nyugattal való szembenállása egyre tovább ront, veszélybe sodorva a külföldi befektetéseket és a kereskedelmet.

Ez nemcsak egy átmeneti, gyenge gazdasági időszakot, hanem egy hosszú korszak végét jelentheti. A Nemzetközi Valutaalap szerint Kína GDP-növekedése az elkövetkező években 4 százalék alatt lesz, ami kevesebb mint a fele az elmúlt négy évtized legnagyobb részében mért értéknek.

Milyen mély Kína gazdasági szakadéka?

A gazdaságban futótűzként terjednek a problémák, a kommunista párt pedig eddig nem talált hatásos ellenszert a visszaesésre.

A Capital Economics londoni kutatócég számításai szerint a kínai trendnövekedés a 2019-es 5-ről 3 százalékra lassult, és 2030-ra 2 százalék körüli szintre esik vissza. Ilyen ütem mellett Kína nem érné el a Hszi Csin-ping elnök által 2020-ban kitűzött célt, hogy 2035-ig megduplázza a gazdaság méretét.

Ez megnehezítené Kína kilépését a közepes jövedelmű feltörekvő piacok sorából, és nem is előzhetné meg az Egyesült Államokat a világ legnagyobb gazdasága státuszért folyó versenyben.

Kína gazdasági vesztét már korábban is megjósolták.

Az ázsiai nagyhatalom villanyautó- és megújulóenergia-iparának fellendülése emlékeztet arra, hogy még mindig képes uralni a piacokat. Az Egyesült Államokkal szemben fennálló feszültségek arra ösztönözhetik Kínát, hogy felgyorsítsa az innovációkat az olyan technológiákban, mint a mesterséges intelligencia és a félvezetők, és ezzel új növekedési utakat nyisson.

Ennek ellenére a közgazdászok széles körben úgy vélik, hogy az ország egy nagyobb kihívást jelentő időszakba lépett, amelyben a növekedés fellendítésének korábbi módszerei egyre kisebb hozamot eredményeznek. Kína gazdasági problémái pedig az egész világra hatással lesznek.

Evergrande Real Estate Complex in Yichang, ChinaThe Evergrande Real Estate complex in Yichang, Hubei province, China, July 24, 2023. Recently, Evergrande Group announced two years in arrears of the financial report, the group's total debt of 2.447 trillion, while the book cash and cash equivalents are only 4.334 billion.            (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Kína gazdasága elsősorban az összeomlása miatt került nehéz helyzetbe.
Fotó: AFP

Kína az elmúlt tíz évben a világ növekedésének 41 százalékát adta, ami majdnem kétszerese az USA 22 százalékos hozzájárulásának, az euróövezet 9 százalékos hozzájárulásáról nem is beszélve

– mondta Dhaval Joshi, a BCA Research munkatársa. Kína azért járult hozzá ilyen nagy mértékben a globális növekedéshez, mert gazdasága évente 8-9 százalékkal nőtt. A növekedési üteme most ennek a fele, ami azt jelenti, hogy hozzájárulása szintén a felére esett.

A lassuló gazdaság ráadásul a nemzetközi vállalatoknak is kevésbé vonzóvá teheti az országot. Bár a kínai kitettség továbbra is alapvető fontosságú marad, hiszen a világ legnagyobb fogyasztói piacáról van szó, a jelenlegi trendek a külföldi beruházásokat is kevésbé csábítóvá tennék, miközben a gyártás is máshová költözik.

Vérengzésbe kezdtek a globális alapok Kínában

Mindent adtak a kínai tőkepiacon, amit értek a globális fedezeti alapok augusztus elején, vérgőzös tíz nap áll a befektetők mögött.

A világgazdaság számára azonban a kínai lassulás legközvetlenebb hatása valószínűleg a nyersanyagokra és az ipari ciklusra fog kihatni, mivel a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy csökkentse az ingatlanszektortól való függőségét – amely korábban az ország nyersanyagéhségét fűtötte.

Kína kétségtelenül sokat fog befektetni a jövőben, de inkább a fejlett gyártás és a technológiai hardverek, mint például az elektromos járművek, a félvezetők vagy a zöld-energiaforrások területén.

Az ingatlanberuházások nélkül például az ehhez szükséges, Brazíliából és Ausztráliából származó vasérc, vagy a Németországból származó munkagépek kereslete is csökken, és ezeknek új piacokat kell majd keresniük a globális iparban.

Ehhez az átalakuláshoz a kínai kormánynak enyhítenie kell a jelenlegi válságán és kibiztosítani más, veszélyben lévő ágazatokat, miközben a lakossági fogyasztás ösztönzésével megpróbálják új erőre kelteni a gazdaságot.