Közélet

Zelenszkij meghajolt az Európai Unió akarata előtt, és vétózta az ukrán törvénytervezetet

Az Európai Unió és az ukrán nép nyomására Volodimir Zelenszkij megvétózta az ukrán parlament korrupciót legitimáló törvényjavaslatát. A törvényhozás olyan jogszabálytervezetet alkotott a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozásáról, amely szerint azok még egy évig titkosak maradnának, illetve a hatóságok számára is ellehetetlenítette volna, hogy ebben a kérdésben nyomozzanak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden megvétózta azt az Ukrajnában közfelháborodást kiváltó törvényjavaslatot, amely azt célozta, hogy egy ideig még ne legyenek nyilvánosak a tisztségviselők kötelező vagyonnyilatkozatai.

ZELENSZKIJ, VolodimirHirosima, 2023. május 21.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én.
MTI/EPA/Pool/AP/Louise Delmotte
Fotó: MTI / EPA / Louise Delmotte

A parlament a múlt héten szavazott arról, hogy visszaállítsák a tavaly februárban indított orosz háború kezdetét követően, biztonsági okokból felfüggesztett vagyonnyilatkozati szabályt, de azzal a kitétellel, hogy egy évig még nem hozzák nyilvánosságra a nyilatkozatokat.

Zelenszkij a Telegram-csatornáján hangsúlyozta, hogy 

a nyilatkozatokat most azonnal teljes egészében nyilvánosságra kell hozni, és nem egy év múlva.

Egyúttal sürgette, hogy a törvényjavaslatot ezzel a módosítással egészítsék ki, mielőtt újból szavaznak róla.

Zelenszkij vétóját ukrán korrupcióellenes aktivisták és képviselők is üdvözölték. A parlament szeptember 20. körül dönthet a törvényről.

A nyilvános petíciót, amely a törvény megvétózására kérte az elnököt, rövid idő alatt tízezrek írták alá, jóval többen csatlakoztak hozzá az elnöki megfontoláshoz szükséges 25 ezer aláírónál. A petíciót végül több mint 83 ezren írták alá.

Az ukrán korrupcióellenes adatközpont – egy nem kormányzati szervezet – szintén győzelemként értékelte a vétót.

A Nemzetközi Valutaalap az Ukrajnának szánt 15,6 milliárd dolláros segélycsomag egy részének kifizetését egyéb feltételek mellett a kötelező vagyonnyilatkozatok visszaállításához kötötte.

A korrupció elleni küzdelem az ország európai integrációjának feltételei között is szerepel, és az ukrán kormány is prioritásként kezeli.

 

Volodimir Zelenszkij Ukrajna törvénytervezet korrupció
Kapcsolódó cikkek