A Starbucks Workers Union (SWU), az amerikai kávéházlánc szakszervezete szerdára újabb sztrájkot hirdetett, miután a vállalat állítólag több lépést is tett az érdekképviselet felszámolására és az oda belépő dolgozók megbüntetésére – írta a Bloomberg.

Customers are seen at the American multinational chain, HONG KONG, CHINA - 2022/01/29: Customers are seen at the American multinational chain Starbucks Coffee store in Hong Kong. (Photo by Chukrut Budrul/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) kína,
Fotó: SOPA Images / Getty Images

Csütörtökön tartja a Starbucks az éves részvényesi közgyűlését, amelyen első alkalommal jelenik meg az új vezérigazgató, Laxman Narasimhan is, aki a héten hivatalosan is átvette a gyeplőt Howard Schultztól. 

Schultznak egy szenátusi bizottság elé kell állnia a vállalat munkajogi botrányai miatt, a befektetők pedig emiatt belső vizsgálatot követelnek az új vezérigazgatótól. Narasimhan kezdeti nehézségei azonban ezzel nem érnek véget, mivel a szakszervezet is bejelentette, hogy az ülés előtt egy nappal általános sztrájkot hirdet.

A munkabeszüntetés mintegy száz kávézót érintene 40 amerikai városban, hogy rávegyék a vállalatot: hagyjon fel a szakszervezet elleni lépéseivel.

Az érdekképviselet állítja, hogy a vállalat megtorlólépéseket tesz ellenük a több mint egy évvel ezelőtti megalakulásuk óta. Az amerikai munkaügyi testület regionális igazgatói eddig 80 alkalommal tettek panaszt a Starbucks ellen, amely állítólag több szakszervezeti üzletet is bezárt, a többit tudatosan kihagyta az új juttatási rendszeréből, miközben aktivisták tucatjait bocsátotta el. Ha ezek a vádak igazak, akkor a cég törvényt sértett a dolgozók elleni fellépésével.

A Starbucks többször is kijelentette, hogy a szakszervezet-ellenes tevékenységeiről szóló minden állítás „kategorikusan hamis”. Szerinte az SWU nem hajlandó tisztességes tárgyalásokat folytatni, és az a céljuk, hogy aláássák a meglévő, tisztességes munkajogot.

A Starbucks árfolyama 1 éves
 

Az Oregon és Washington állambeli üzletek sztrájkoló dolgozói nem helyben, hanem a Starbucks seattle-i központja előtt fognak tiltakozni, és állítólag tervben van, hogy a demonstráció másnap, a közgyűlés alatt is folytatódni fog.

Az országszerte több ezer üzletben dolgozó szakszervezeti tag megérdemli, hogy helyet kapjon a tárgyalóasztalnál, és mi addig fogunk harcolni, amíg a vállalat nem hajlandó velünk együttműködni. A követeléseink nem változtak, és nem számít, hogy ki a vezérigazgató 

– nyilatkozta Lydia Fernandez philadelphiai barista, a megmozdulás egyik szervezője.

Narashimannak a kinevezése után azonnal egy olyan munkaügyi helyzetet kellene megoldania, amely az elődje bukásához vezetett. A szakszervezet tavaly komoly sikereket ért el a vállalat ellen, és lehet, hogy az új vezérigazgató hajlandó lesz a kompromisszumra.