A Pentagon beleegyezett, hogy ATACMS ( (Army Tactical Missile System) nagy hatótávolságú rakétákat küld Ukrajnába, miután Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az átadást – közölte Doug Bush felvásárlásért és logisztikáért felelős helyettes védelmi miniszter a Bloombergnek október 3-án. „Készen állunk a gyors cselekvésre. Készen állunk arra, hogy amint az elnök meghozza döntését, lépni tudjunk” – tette hozzá.

Fotó: AFP

Emellett Doug Bush hangsúlyozta, hogy a Pentagon régóta készült „az események ez irányú fejleményére”. Az ország védelmi miniszterhelyettese szerint már kiválasztották azokat a rakétákat, amelyeket az Egyesült Államok átad Ukrajnának. Tájékoztatása szerint azt az ATACMS-eket ugyanazokról a hordozókról lehet indítani, amelyeket az ukrán hadsereg használ GPS-irányítású rakéták indítására, egyszerre hat darabos tételben.

Ukrajna többször kérte a Biden-adminisztrációt a nagy hatótávolságú harcászati rakétarendszerének (ATACMS) átadására, mondván, az oroszok által megszállt ukrán területeken lévő ellenséges logisztikai és utánpótlási vonalakat, illetve légi támaszpontokat csak ezekkel tudják elérni.

Az ATACMS rakéták hatótávolsága több mint 300 kilométer. Az ATACMS rakéta előnyét könnyű telepítése adja, mivel a javadalmazást tartalmazó konténer cseréjével mind a kerekes M142 HIMARS, mind annak elődje, a lánctalpas M270 MLRS rakétasorozatvetők képesek a használatára. Az előbbi egy, az utóbbi két ATACMS rakéta indítására képes.

Korábban, szeptember 22-én az NBC News három amerikai tisztségviselőre és a kongresszus képviselőjére hivatkozva arról számolt be, hogy Joe Biden értesítette Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy egy kis tétel ATACMS hadműveleti-taktikai rakétát készül Kijevbe szállítani.