Közélet

A skót első miniszter, Humza Yousaf a palesztinok befogadására szólította fel Londont

A skót első miniszter több családtagja is Gázában rekedt.

Humza Yousaf skót első miniszter a palesztin menekültek befogadására szólította fel Londont, hasonlóan ahhoz, ahogy Nagy-Britannia az ukrán menekülteket is befogadta.

A Skót Nemzeti Párt élén álló politikusnak személyes érintettsége is van, ugyanis anyósa és apósa jelenleg is a Gázai övezetben tartózkodik. A párt éves kongresszusán Aberdeenben Yousaf kifejtette, hogy igazolhatatlan a kollektív büntetés, amelyet Gázában látni. Hozzátette, hogy 

2,2 millió ártatlan nem fizethet a Hamász tetteiért.

Leader of the Scottish National Party (SNP), Humza Yousaf, and Scotland's First Minsiter, poses for a photograph after being hi swearing-in ceremony at the Court of Session in Edinburgh on March 29, 2023. Humza Yousaf was sworn in as Scotland's first minister on Wednesday, becoming the first Muslim leader of a government in western Europe but already facing unrest in his party. At 37, Yousaf is also the youngest leader yet of the Scottish National Party (SNP), and is vowing to reinvigorate its flagging campaign for independence. (Photo by Jane Barlow / POOL / AFP)
Fotó: Jane Barlow / POOL / AFP

A skót politikus elmondta, hogy a múltban Skócia és az Egyesült Királyság megnyitotta szívét és otthonát a szíriai, ukrán és máshonnan érkező menekülteknek, és most újra ezt kell tenni – írja a Sky News.

A Gázai övezetben már most is több mint egymillióan hagyták el otthonukat, ezért Yousaf globális menekültügyi programra szólította fel a nemzetközi közösséget, és felszólította a londoni kormányt, hogy azonnal kezdjen el a menekültek áttelepítését célzó programon dolgozni. Elmondása szerint, ha ezt megteszik, Skócia lesz az első, amely biztonságot és védelmet nyújt a kereszttűz elől menekülőknek.

Családi élményeiről szólva elmondta, hogy sógora orvos Gázában, ahol a kórházak kifogynak az ellátásból, és az orvosoknak és a nővéreknek rendkívül nehéz döntéseket kell hozniuk.

A skót első miniszter beszédét még kedden, a kórház elleni támadás és Rishi Sunak brit miniszterelnök izraeli útja előtt mondta el, ám a palesztin menekültek befogadása rendkívüli nehézségekbe ütközik, hiszen Gázát Egyiptom felé sem lehetséges elhagyni, sőt egy egyiptomi diplomata azt mondta egy európai kollégájának, hogy nem hajlandók befogadni egymillió menekültet, azokat inkább továbbküldenék Európába.

 

Gázai övezet izraeli háború Egyesült Királyság menekültek Skócia
Kapcsolódó cikkek