Közélet

Az Egyesült Államok és Magyarország sem támogatta az ENSZ fegyverszüneti határozatát

Az ENSZ a többi között felszólította Izraelt, hogy vonja vissza a Gázai övezet északi részének kiürítésére vonatkozó utasítását.

Az ENSZ-közgyűlés pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben az ellenségeskedések beszüntetése végett.

Brussels,,Belgium,,15,May,2018.flags,Of,Un,And,Eu,Stand
Fotó: Shutterstock

Az ENSZ-közgyűlés határozatai, bár nem bírnak jogilag kötelező erővel, mégis politikai súlyuk van. A dokumentum egyebek között elítél minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követeli a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe. 

A közgyűlés határozatában ezenfelül határozottan elítéli a palesztin civil lakosság kényszerű áttelepítésére irányuló próbálkozásokat, és 

felszólítja Izraelt, hogy vonja vissza a Gázai övezet északi részének kiürítésére vonatkozó utasítását, 

amelynek keretében csaknem 1,1 millió helyi lakost szólítottak fel arra, hogy a Gázai övezet déli részébe vonuljon. 

Az arab országok által kidolgozott és Jordánia által benyújtott előterjesztést 120 állam támogatta, 45 tartózkodás és 14 ellenszavazat – köztük Izrael, Egyesült Államok, Magyarország és Ausztria  – ellenében.   

 

Távollétében pedig többek között nem szavazott Oroszország, Ukrajna, Németország, Lengyelország és Olaszország sem.

Az október 7-én kitört háború kezdete óta nem volt példa ilyen intenzív csapásra a palesztin térséget uraló iszlamista Hamász szerint. Az izraeli csapások helyi idő szerint este hét órakor kezdődtek, és még egy órával később sem értek véget. A Kan közszolgálati rádió szintén a háború kezdete óta legnagyobb izraeli csapásokról számolt be a Gázai övezet ellen. Az izraeli–Hamász konfliktus kirobbanása óta 311 izraeli katona esett el, és 229 túszt ejtettek a terroristák. A gázai egészségügyi minisztérium a palesztin halálos áldozatok számát a háború kezdete óta 7326-ra teszi.

 

Gázai övezet Izrael ENSZ fegyverszünet
Kapcsolódó cikkek