Közélet

Az izraeli háború 25. napja – palesztin ENSZ-diplomata: Gáza földi pokollá változott

Valóságos földi pokolnak nevezte a Gázai övezetet helyi idő szerint hétfőn késő este a palesztin ENSZ-nagykövet New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén.

„Az emberiség megmentése a pokoltól ma az ENSZ számára a gázai palesztinok megmentését jelenti” – jelentette ki Rijád Manszúr, utalva Dag Hammarskjöld korábbi ENSZ-főtitkár szavaira, aki 1954-ben azt mondta, a világszervezetet nem azért hozták létre, hogy mennyországot teremtsen a földön, hanem hogy megmentse az embereket a pokoltól.

Israeli soliders ride in their armoured vehicles towards the border with the Gaza Strip on October 16, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Izraeli harckocsik Gáza határában. Fotó: AFP

Manszúr kiemelte, hogy az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász között október eleje óta tartó harcokban már több mint 8000 palesztin halt meg, közülük több mint háromezren Gáza északi részén, ahonnan Izrael emberek ezreit telepítette ki.

Mára voltaképpen már minden gázai hajléktalanná vált. Otthontalanok, családról családra vándorolnak, autóikban, utcákon alszanak, de bárhová mennek, tudják, hogy bármikor megölhetik őket

– fogalmazott a diplomata, felszólítva a BT tagjait, hogy tekintsenek emberként a gázaiakra, és mentsék meg őket.

A humanitárius segítség kiterjesztését szorgalmazta szintén tegnap este az izraeli ostrom alatt álló Gázai övezetben Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója a világszervezet Biztonsági Tanácsában hétfőn felszólalva.

Mint mondta, egy konvoj nem elegendő a térség több mint kétmillió lakójának ellátásához. A meglévő rendszer, amely lehetővé teszi a segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe, kudarcra van ítélve, ha hiányzik mögüle a politikai akarat – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy a távközlési szolgáltatások hét végi összeomlása felgyorsította a közrend felbomlását is. Arra figyelmeztetett, hogy ha az állapotok tovább romlanak, az rendkívül megnehezíti, ha ugyan el nem lehetetleníti az ENSZ további tevékenységét a palesztin térségben.

Lazzarini a felszólalásban kifogásolta, hogy az övezet palesztin lakóit kitelepülésre kényszerítik, és kollektív büntetéssel sújtják őket.

Beszélt arról is, hogy a Gázai övezetben az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak 70 százaléka nő és gyerek. Adatai szerint három hét alatt csaknem 3200 gyerek vesztette életét. Az ilyesmit nem szabad járulékos veszteségnek nevezni – hangsúlyozta.

 

19:47

A Hamásszal tárgyalt az iráni külügyminiszter

Katarban tárgyalt a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet politikai irodájának vezetője és az iráni külügyminiszter kedden, a Gázai övezetben dúló háború fejleményeiről.

19:19

Baljós jelek: Kína letörölte a térképről Izraelt

A kínai tech-óriások térképein nem látható Izrael neve, miközben az ország háborúban áll a Hamásszal. A zsidó állam neve eltűnt mind az Alibaba, mind a Baidu térképeiről. A Sequoia nevű kockázati tőkealap partnere, Shaun Maguire az X-en arról írt, hogy ez provokáció Peking részéről, ugyanakkor a Baidu tagadja, hogy szándékosság lenne a térkép mögött és arra hivatkozik, hogy a kisebb országok nevét máshol sem tüntetik fel, ha az nem fér el. 

18:52

Izraeli háború: a csecsen hadúr tűzparanccsal fojtaná el a tüntetéseket

Ramzan Kadirov csecsen hadúr szerint a mahacskalai repülőtéren kialakult, a pogromok idejét idéző zavargásoknak tűzparanccsal lehet gátat vetni, ezért Csecsenföldön minden tüntetést megtiltott az izraeli–palesztin konfliktus kapcsán. A Telegram-csatornáján közzétett videójában arról is beszélt, hogy a demonstrációkat el fogják tiporni.

15:04

Izrael újabb Hamász-vezetőt likvidált

Az izraeli erők megölték a Béjt Lahia zászlóalj parancsnokát, aki az október 7-i támadásban több csapatot is irányított.

15:03

Jemeni lázadók támadtak rá Izraelre

A jemeni húszi lázadók azt állították kedden, hogy drónokat lőttek Izraelre, válaszul a Hamász ellen indított háborúra. Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy ellenséges repülő eszközt észlelt a vörös-tengeri üdülőváros, Eilat közelében, ahol megszólaltak a figyelmeztető szirénák.

15:01

Szijjártó Péter bejelentette: van egy ötödik magyar túsz a Hamásznál, de nincs halálos áldozat

Újabb magyar állampolgárságú túszról tájékoztatott Szijjártó Péter. Ő már az ötödik magyar, akit a Hamász fogva tart, miután elrabolták őket Izrael területéről.

15:01

Japán keményen lecsapott a Hamász embereire és egy cégre is

Japán szankciókat vezetett be olyan személyekkel és egy céggel szemben, akik, illetve amelyek kapcsolatban állnak a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel – jelentette be kedden a japán külügyminisztérium.

11:07

A Hetek állítja: magyar állampolgárt is megöltek a Hamász terroristái

Van magyar áldozata a Hamasz terrortámadásának – erről a Hetek hetilap számolt be. Forrásként egy hozzátartozót jelöltek meg, akivel interjút is készítettek, amit majd pénteken közölnek.

Az újság szerint a magyar-izraeli állampolgárságú Osnat Weiss családjából többen is a Be'eri kibucban laktak. Ez az a település, ahol az egyik legkegyetlenebb mészárlást hajtották végre az országba beözönlő terroristák. Osnat Weiss egyik bátyját, Ilant a támadás óta nem látták, őt eltűntként tartják nyilván. A feleségét (Shiri) és 18 éves lányát (Noga) viszont túszként vitték Gázába a Hamász dzsihadistái.

 

 

10:43

A vártnál jóval nagyobb károkat okoz a háború az izraeli gazdaságnak

A kis éttermektől kezdve a high-tech vállalatokon át a Chevron által üzemeltetett nagy gázmezőig az izraeli vállalkozásokat megrázza a Hamász elleni háború. Sokan a Covid–19-járványhoz hasonlítják a leállásokat, amelyek az 520 milliárd dolláros gazdaságot sújtják: az iskolák, az irodák, az építkezések kiürülnek, vagy csak napi néhány órán keresztül folyik a munka. Izrael rekordszámú, 350 ezer tartalékost mozgósított a Gázai övezet elleni szárazföldi offenzívája előtt, ezzel a munkaerő nagyjából 8 százalékát vonta el.

A katonai behívások és a gazdaság részleges befagyasztása a bankolástól a mezőgazdaságig minden gazdasági szektor működését felborította. A Mizrahi-Tefahot, az egyik legnagyobb izraeli bank becslése szerint havonta 2,5 milliárd dollárnak megfelelő összegbe kerül az államnak a háború. A jegybank is felhívta a figyelmet arra, hogy minél inkább elhúzódik a háború, annál súlyosabbak lesznek a gazdasági károk. 

09:03

A vártnál jóval nagyobb károkat okoz a háború az izraeli gazdaságnak

A kis éttermektől kezdve a high-tech vállalatokon át a Chevron által üzemeltetett nagy gázmezőig az izraeli vállalkozásokat megrázza a Hamász elleni háború. Sokan a Covid-19 járványhoz hasonlítják a leállásokat, amelyek az 520 milliárd dolláros gazdaságot sújtják: az iskolák, az irodák, az építkezések kiürülnek, vagy csak napi néhány órán keresztül folyik a munka. Izrael rekordszámú, 350 ezer tartalékost mozgósított a Gázai övezet elleni szárazföldi offenzívája előtt, ami a munkaerő nagyjából 8 százalékát vonta el.

09:02

Szaúd-Arábiához dörgölődzik az Egyesült Államok az izraeli háború árnyékában

Több kulcsfontosságú találkozót is tartott az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia. Az amerikai külügyminiszter és a nemzetbiztonsági tanácsadó is magas rangú szaúdi politikusokkal tárgyalt a közel-keleti helyzetről. Egyetértettek a katonai kapcsolatok szorosabbra fűzésében, valamint abban, hogy humanitárius segélyt kell Gázába juttatni.

09:01

Ismét rakétatámadás érte az amerikai hadsereget Irakban

Újabb rakétákat lőttek ki Közel-Keleten állomásozó amerikai katonaságra Irakban - jelentették be amerikai védelmi illetékesek. A közlés szerint az iraki Aszad légibázis közelében öt rakétát lőttek ki, amelyek a katonai támaszponttól mintegy másfél kilométerre csapódtak be, így nem jelentettek különösebb veszélyt. Az incidensben amerikai, valamint a nemzetközi koalíció más tagja sem sérült meg, a támadás károkat sem okozott.

Gázai övezet Rijád Manszúr főtitkár ENSZ Hamász
Kapcsolódó cikkek