Közélet

Az orosz–ukrán háború 595. napja – friss hírek

Melitopol és Bahmut környékén is intenzív harcok folynak, azonban egyik fél sem tudott jelentős előrenyomulást felmutatni.

Bár a világ szombat óta főleg az izraeli háborúra figyel, az orosz–ukrán háború sem áll le. Sőt, az elmúlt napokban mozgalmas volt keleten is a helyzet, egy nap leforgása alatt 108 katonai összecsapás történt, ukrán források szerint az orosz hadsereg több irányból is megpróbált nyomást gyakorolni rájuk – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

War crisis in Chasiv Yar, Ukraine - 19 Sept 2023September 20, 2023, Chasiv Yar, Ukraine: Ukrainian soldiers prepare to fire grad missiles in the direction of Bakhmut. War Crisis In Chasiv Yar, Ukraine
Fotó: Northfoto

A vezérkar reggeli jelentése szerint Kupjanszk közelében az ukrán katonák több mint 30 ellenséges támadást vertek vissza, főként a Harkivi területen fekvő Szinkivka és Ivanivka településeknél. A Luhanszki területen a védelmi erők továbbra is megakadályozták az orosz katonák támadását Makiivka és Dubrava települések területén. 

Bahmut közelében is zajlanak a harcok, a Donyecki területen található Kliscsivka és Andrijivka védői is vissza tudták verni az ellenséges támadásokat. Ugyanakkor az ukrán hadsereg is folytatja a térségben a támadó hadműveleteit, és a Kliscsivkától keletre fekvő területeket sikerült előrenyomulnia. A közlemény szerint Avdijivka irányában az oroszok három zászlóaljnyi erővel, harckocsik és páncélozott járművek támogatásával hajtják végre akcióikat.

Marjinka környékén az ukrán védelmi erők az elmúlt nap folyamán legalább tíz orosz támadást vertek vissza.

Kijev erői eközben Melitopol irányában folytatják a támadó hadműveletet, ezzel szeretnék megerősíteni állásaikat a Zaporizzsjai területen. Az elmúlt napokban Rabotnye városától nyugatra zajlottak a harcok. Herszon környékén az ukránok sikerrel csaptak le az orosz hátországra, megsemmisítettek több, az utánpótlás szempontjából is fontos raktárépületet.

Az orosz–ukrán háború kényszernyugdíjazhatja az Abrams tankokat

Az Egyesült Államoknak hasznos tapasztalat, hogy fegyverei miként muzsikálnak éles helyzetben.

 

21:38

Ütőképes, modern ukrán légierő felépítését határozta el három nyugati ország

Egy nemzetközi koalíció azon akar dolgozni, hogy Ukrajnának egy F-16-os vadászgépekre épülő, ütőképes légiereje legyen. Ennek érdekében repülőket, pilótaképzést és a szükséges infrastruktúrát is biztosítanák Kijev számára.

21:22

Okos befektetés: Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollárért küld fegyver Ukrajnába

Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett Ukrajna támogatása mellett. A legutóbbi döntés szerint a Pentagon készleteiből 200 millió dollár értékben küldenek fegyvereket Kijevnek.

21:22

Az egyetemistákat is a frontra vezényelhetik Ukrajnában

Ukrajnában 106 ezer olyan egyetemi hallgató van, akik idősebbek 25 évnél. A háború kitörése előtt a számuk nagyjából 40 ezer volt. Annak érdekében, hogy az egyetemi tanulmányokkal ne lehessen kijátszani a sorozást, Ukrajnában törvény módosítanak. A 30 évnél idősebb egyetemistákat a frontra vihetik, ha már van egy megszerzett diplomájuk.

20:32

Okos befektetés: Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollárért küld fegyver Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollár (mintegy 75 milliárd forint) értékű katonai segítséget jelentett be szerdán Ukrajna számára az Oroszországgal vívott harcához.

20:02

Az egyetemistákat is a frontra vezényelhetik Ukrajnában

Ukrajnában 106 ezer olyan egyetemi hallgató van, akik idősebbek 25 évnél. A háború kitörése előtt a számuk nagyjából 40 ezer volt. Annak érdekében, hogy az egyetemi tanulmányokkal ne lehessen kijátszani a sorozást, Ukrajnában törvény módosítanak. A 30 évnél idősebb egyetemistákat a frontra vihetik, ha már van egy megszerzett diplomájuk.

14:27

Zelenszkij: Ukrajnának NATO-segítségre van szüksége, hogy túlélje a telet

Ukrajna támogatásra számít a NATO-tagországok részéről az egyik legnagyobb kihívást jelentő ellenállóképesség biztosítására a közelgő tél idején

 – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben szerdán. 

10:43

Először utazik külföldre Putyin a letartóztatási parancs óta

Kirgizisztánba látogat csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök – derül ki a kirgiz elnöki hivatal tájékoztatásából. Ez lehet az orosz államfő első ismert külföldi útja március óta, amikor a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsot adott ki vele szemben az ukrán gyerekek elrablása miatt.

08:42

Közel kilencezren érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4786-an léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4208-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – jelentette be szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

melitopol orosz-ukrán háború hadsereg hadművelet
Kapcsolódó cikkek