Közélet

Az orosz–ukrán háború 602. napja – friss hírek

Oroszország légicsapással ölt civileket Zaporizzsjában. Egy lakóházat találtak el, ahol ketten is meghaltak. Szerda hajnalban az ukránok drónokkal támadták meg Belgorod megyét, de az orosz légvédelem hatástalanította a fenyegetést.

Két halálos áldozata és legkevesebb négy sebesültje van annak az orosz légitámadásnak, amely egy lakóházat rombolt le Zaporizzsjában – közölte szerdán Zaporizzsja megye kormányzója.

Fotó: AFP

A lakókat evakuáltuk. Nyolc lakás rongálódott meg a házban

– írta Jurij Malasko kormányzó a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson, és képeket is posztolt a találatot kapott ötemeletes házról.

A helyszínen folynak a mentési munkálatok

– számolt be róla Anatolij Kurtjev, Zaporizzsja városi tanácsának titkára a Telegramon.

Zaporizzsja a jelenleg részben orosz ellenőrzés alatt lévő délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye közigazgatási központja.

Korábban a régió orosz fennhatóság alatti részének egy Moszkvából kinevezett illetékese az ukrán erőket tette felelőssé a várost ért légicsapásokért.

Hadijelentés: sorra veri vissza az ukrán támadásokat az orosz hadsereg

A nap folyamán több mint ezer ukrán katona esett el a frontvonalon.

Szerda hajnalban ukrán drónok jelentek meg Belgorod fölött

Hat ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem Belgorod felet szerda hajnalban – közölte a terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov. Elmondta, hogy a fenyegetést elhárították, senki nem sérült meg, és az infrastruktúrában sem keletkezett kár – írta meg a Kyiv Independent.

Az oroszországi Belgorod megye az ukrajnai Szumi, Harkov és Luhanszk megyékkel határos. Oroszország gyakran indít innen rakéta és dróncsapásokat a felsorolt ukrán megyékre. Ezért cserébe Ukrajna is előszeretettel támadja Belgorodot. Egy október 15-i támadásban sikerült megrongálni az orosz régió egyik energetikai létesítményét, amivel áramszünetet okoztak a megye egy részén.

 

21:25

Ukrán támadásokat vert vissza az orosz hadsereg

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két vezetési és megfigyelőpontot, a légierő egy lőszerraktárát és három harckocsit.

21:23

Oroszország visszavonhatja a nukleáris kísérleti tilalomról szóló szerződés ratifikációját

Az orosz parlament alsóháza második és harmadik olvasatban is elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely visszavonja az átfogó nukleáris kísérleti tilalomról szóló szerződés (CTBT) orosz ratifikációját. Mindkét olvasatot egyhangúlag elfogadták, ez 415 szavazatot jelent – derül ki a The Guardian cikkéből.

 

21:22

Megszavazta az EU az 50 milliárd eurós Ukrajna-eszközt

Az ország ujjáépítésére Kijev 2024 és 2027 között kapja meg az összeget. A támogatáshoz az EU költségvetésének kiigazítása is szükséges.

21:22

Putyin utasítást adott hiperszonikus fegyverek használatára

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Pekingben bejelentette, hogy utasítást adott hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG–31-es vadászrepülőgépek járőrözésére a Fekete-tenger felett. Az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) csúcstalálkozóján tartózkodó orosz elnök kiemelte: ezeknek a fegyvereknek több mint ezer kilométer a hatótávolsága és a hangsebesség kilencszeresével haladnak.

16:01

Kijev végre megkapta, amire vágyott: az USA titokban szállított rakétarendszert Ukrajnának

Az Egyesült Államok húsz katonai harcászati rakétarendszert (ATACMS) szállított le Ukrajnának a legnagyobb titoktartás közepette – írta meg a The New York Times nyugati forrásokra hivatkozva.

A lap szerint a szállítást azért tartották titokban, hogy Oroszország ne támadhassa meg a konvojt, mielőtt az az ukránok kezébe kerül. Annak érdekében, hogy a fejlett rakétarendszerrel váratlan csapást mérhessenek az oroszokra a szállítás tényéről sem tájékoztattak előzetesen.

08:05

Putyin: nem mindenben értünk egyet Orbán Viktorral

Vlagyimir Putyin az orosz Rosszija 1 tévécsatornának adott interjújában is beszélt a magyar kormányfővel való pekingi találkozójáról. Az orosz elnök elmondta, hogy bár nem mindenben értenek egyet Orbán Viktorral, a magyar miniszterelnök azon kevés európai politikus közé tartozik, akivel ennek ellenére is konstruktívan tud beszélgetni.

08:04

Kilencezernél is többen érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4915-en léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4223-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte szerda reggel az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

dróncsapás Szumi orosz-ukrán háború Belgorod Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek