Közélet

Az USA felkészül a legrosszabbra: végszükség esetén 600 ezer amerikait evakuálnának

Az Egyesült Államok tömeges evakuálási terveket készít, ha az izraeli háború eszkalálódik. Ez közel 600 ezer amerikai állampolgárt érinthet.

A Biden-kormányzat arra készül, hogy amerikai állampolgárok százezreit kell evakuálni a Közel-Keletről, ha nem sikerül megfékezni a gázai vérengzést, állítja négy, az amerikai kormány készenléti terveit ismerő tisztviselő – írja a The Washington Post

USS Dwight D. Eisenhower október közepe óta a térségben van: szükség is lehet a hajóra az evakuáláshoz.
Fotó: AFP

Egy ilyen művelet akkor következhet be, ha az izraeli erők amerikai segítséggel felkészülnek egy veszélyes szárazföldi offenzívára a Hamász ellen – írta a lap. Cikkükben kiemelték: a névtelenséget kérő tisztviselők azt mondták, hogy az Izraelben és a szomszédos Libanonban élő amerikaiak biztonsága aggodalomra ad okot, bár hangsúlyozták, hogy egy ilyen mértékű evakuálást a legrosszabb vészforgatókönyvnek tekintik.

Ennek ellenére egy tisztviselő azt mondta,

felelőtlenség lenne, ha nem lenne mindenre terve az Egyesült Államok kormányának.

Az USA kormányát, annak ellenére, hogy erőteljesen támogatja Izraelt, mélyen aggasztja az háború eldurvulásának esélye, ezért az elmúlt napokban a bonyolult logisztikára fordította a figyelmét, miszerint hogyan kell hirtelen nagyszámú embert kimenekíteni. A külügyminisztérium becslése szerint körülbelül közel 600 ezer amerikai állampolgár tartózkodott Izraelben, és további 86 ezren Libanonban.

Joe Biden rászólt Netanjahu miniszerelnökre, hogy tartson fenn humanitárius folyosót Gázában

Joe Biden és a volt amerikai elnök, Barack Obama is önmérsékletre inti Izraelt.

A Washington Post felhívta a figyelmet: a kormány aggodalma túlmutat ezen a két országon, mivel a tisztviselők figyelik az arab világban elterjedt utcai tiltakozásokat is, amelyek mind az amerikai személyzetet, mind a régió állampolgárait fokozottan veszélyeztetik. Gáza bombázása felszította a tüzet Izrael és a palesztinokkal szembeni bánásmód iránt.

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint Gázában több mint 5000 ember, főként civilek és gyerekek vesztették életüket az október 7-i támadások óta szűnni nem akaró izraeli légi csapásokban.

In this picture taken during a media tour organised by the Israeli military on October 22, 2023, Israeli soldiers guard Kibbutz Beeri along the border with the Gaza Strip, in the aftermath of a Palestinian militant attack on October 7. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Izraeli katonák a Gázai övezet határában.
Fotó: AFP

A lap kiemelte: az Egyesült Államok vezető tisztségviselői nem akarták nyilvánosan megvitatni az ilyen jellegű készenléti terveket, hogy elkerüljék a pánikot a régióban élő amerikaiak körében.

Gázai övezet: kegyetlen légicsapás ért egy kórházat, legalább ötszáz a halottak száma

A légicsapást ért kórházban több száz beteg és sebesült, valamint az otthonukból elmenekült emberek ezrei voltak elszállásolva. Egyelőre nem tudni, ki a felelős.

Múlt héten a külügyminisztérium azt tanácsolta az Egyesült Államok valamennyi állampolgárának, hogy

fokozott óvatossággal járjanak el a világ különböző pontjain megnövekedett feszültségek, a terrortámadások és az amerikai állampolgárok és érdekek elleni tüntetések vagy erőszakos fellépések miatt.

Mivel 600 000 amerikai él Izraelben, őket és a szomszédos országban élő állampolgárainkat is fenyegetés éri, ezért nehéz elképzelni egy olyan evakuálást, amely méretét, terjedelmét és összetettségét tekintve ehhez mérhető – mondta Suzanne Maloney, a Brookings Institution külpolitikai igazgatója.

Hétfőn a Pentagon is jelezte, hogy készül az amerikai csapatok elleni támadások jelentős növekedésére a Közel-Keleten, és a minisztérium figyelmeztette Iránt, amiért széles körben támogatja a fegyveres csoportokat. Erre válaszul a Pentagon illetékesei azt mondták, hogy további rakétavédelmi rendszereket telepítenek a régióba.

A picture taken from Israel's southern city of Sderot shows smoke billowing during an Israeli airstrike on the northern Gaza Strip on October 24, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
A helyzet továbbra is aggodalomra ad okot.
Fotó: AFP

Patrick Ryder tábornok, a Pentagon szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy „egy szélesebb körű eszkaláció” lehetséges „az elkövetkező napokban”. A magas rangú katonai vezetők minden szükséges intézkedést megtesznek az amerikai személyzet védelme érdekében – tette hozzá.

 

usa izraeli háború Izrael evakuálás Hamász
Kapcsolódó cikkek