Közélet

Biden kiáll Izrael mellett, több ország is tűzszünetet sürget

Joe Biden az Egyesült Államok Izrael melletti határozott kiállását hangoztatta, az orosz és a török elnök tűzszünetet sürgetett.

Az amerikai elnök, aki szombat óta először szólalt meg a háborús konfliktussal kapcsolatban, legkevesebb 14 amerikai halálos áldozatot említett, és megerősítette, hogy a palesztin fegyveresek által elfogott emberek között amerikaiak is vannak.

Fotó: Saul Loeb / AFP

Biden kiemelte, hogy utasítást adott arra, hogy az amerikai kormány illetékesei kezdjenek konzultációt az izraeli partnerekkel, és tanácsadással segítsék elő a foglyok szabadon bocsátását.  

Elnökként nincs magasabb prioritásom, mint foglyul ejtett amerikai állampolgárok biztonságának garantálása mindenütt a világon

– nyilatkozta az amerikai elnök.

Felhívta a figyelmet arra is, nem ajánlja, hogy bármely ország vagy szervezet a jelen helyzetet saját céljaira próbálja felhasználni.

Megismételte, hogy az Egyesült Államok az elrettentő erő fokozására módosított védelmi erőinek elhelyezkedésén, amikor a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt haditengerészeti egységeket, és hozzátette, szükség esetén további eszközöket biztosítanak.

Teljesen világosnak kell lennie, hogy Izrael mellett állunk. Biztosítani fogjuk, hogy minden a rendelkezésére álljon, amivel állampolgárait képes megvédeni

– hangoztatta Biden, és elmondta, hogy az Egyesült Államok biztosítja az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola működéséhez szükséges eszközöket.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden azt közölte, hogy Antony Blinken tárcavezető az elnök megbízásából csütörtökön Izraelbe utazik, hogy szolidaritásáról és támogatásáról biztosítsa az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesét. A külügyminiszter tárgyal majd arról, hogy kormánya milyen további támogatást tud adni Izraelnek.

Recep Tayyip Erdogan - Vladimir Putin meeting in Tehran
Fotó: Ali Balikci / AFP

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök is szót emelt az azonnali tűzszünetért. A moszkvai tájékoztatás szerint a felek mélységes aggodalmukat fejezték ki az erőszak folyamatos elmérgesedése, a polgári áldozatok számának katasztrofális növekedése miatt.

Hangsúlyozták, hogy mindkét félnek azonnal be kell szüntetnie a tüzet, és újra kell indítani a tárgyalási folyamatot. Putyin és Erdogan kifejezte készségét ennek aktív előmozdítására.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a palesztin–izraeli konfliktus eszkalációjáról tárgyalt telefonon Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel.

Izraeli háború: Putyin szerint létre kell hozni a palesztin államot

A palesztin–izraeli konfliktus kiéleződése az amerikai politika kudarcának és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatok figyelmen kívül hagyásának a következménye – mondta Vlagyimir Putyin kedden a Kremlben, ahol Mohammed Al-Szudani iraki miniszterelnököt fogadta.

Lavrov és Amirabdollahián a transzkaukázusi helyzetről is egyeztetett ,és sürgette a közös munka mielőbbi folytatását.

A külügyminiszterek véleménycserét folytattak az aktuális közel-keleti napirendről, különös tekintettel a palesztin–izraeli konfliktus kiéleződésére. Hangsúlyozták a fegyveres konfrontáció mielőbbi beszüntetésének és a helyzet nemzetközi jogi alapokon történő rendezésének fontosságát

– olvasható az orosz külügyminisztérium tájékoztatásában.

 

vlagyimir putyin izraeli háború Izrael Egyesült Államok Recep Tayyip Erdogan
Kapcsolódó cikkek