Közélet

Elhunyt a Lukoil igazgatótanácsának elnöke

Elődje rejtélyes halála után egy évvel az új vezető is életét vesztette.

Az orosz Lukoil olajvállalat kedden bejelentette, hogy igazgatótanácsának elnöke, Vlagyimir Nekraszov elhunyt. Az előzetes orvosi vizsgálatok alapján a férfi szívelégtelenségben vesztette életét. Nekraszov 66 éves volt – írta meg a Pravda orosz lap.

lukoil
Fotó: AFP

Vlagyimir Nekraszovot a Lukoil igazgatótanácsának elnökévé az előző elnök, Ravil Maganov halála után választották. Maganov 2022. szeptember elsején, rejtélyes körülmények között kizuhant a Központi Klinikai Kórház főépületének ablakából. A nyomozók akkor nem állapították meg, hogy gyilkosság vagy öngyilkosság történt. Maganov egy régóta fennálló kórkép miatti rutinvizsgálatra érkezett a kórházba. Búcsúlevelet nem hagyott hátra, és a lezuhanás helyén nem voltak térfigyelő kamerák.

Vlagyimir Nekraszov csaknem ötven éven keresztül dolgozott az olaj- és gáziparban. Pályafutását szerelőként kezdte, majd a ranglétrán haladva egészen a Lukoil nyugat-szibériai vezérigazgatójává lépett előre. Megkapta a Hazáért Érdemrend IV. fokozatát és a Becsületrendet.

Rejtélyes balesetek és öngyilkosságok: nem volt életbiztosítás orosz oligarchának lenni tavaly

Már 21 magas rangú, befolyásos orosz üzletember vesztette életét 2022-ben. A halálesetek többségére azóta sem derült fény teljesen, és a tragédiáknak még nincs vége. Decemberben két újabb oligarcha halt meg.

 

Ravil Maganov Vlagyimir Nekraszov orosz-ukrán háború Lukoil
Kapcsolódó cikkek