Közélet

Felrobbantottak egy orosz hadihajót a Fekete-tengeren

Az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik hajója, a Pavel Derzhavin találatot kapott. A robbanásban a hajó megsérült, de egyelőre nincs hír a károk mértékéről. Ukrajna nem vállalta magára a támadást, de annyit közöltek, hogy tudnak a hajót ért robbanásról.

Egy robbanásban megsérült az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik hajója – számolt be az ukrán haditengerészet szóvivője, Dmitro Pletencsuk.

Fotó: AFP

Pletencsuk annyit árult el, hogy a Pavel Derzhavin hajót sikerült felrobbantani, de azt már nem közölte, hogy mekkora a keletkezett kár.

A Crimean Wind nevű Telegram-csatornán október 11-én jelentek meg olyan bejegyzések, amelyek robbanásokról számolnak be a tenger felől, illetve olyanok is voltak, amelyek konkrétan egy hadihajó felrobbantásáról szóltak.

Az egyetemistákat is a frontra vezényelhetik Ukrajnában

Ukrajnában 106 ezer olyan egyetemi hallgató van, akik idősebbek 25 évnél. A háború kitörése előtt a számuk nagyjából 40 ezer volt. Annak érdekében, hogy az egyetemi tanulmányokkal ne lehessen kijátszani a sorozást, Ukrajnában törvényt módosítanak. A 30 évnél idősebb egyetemistákat a frontra vihetik, ha már van egy megszerzett diplomájuk.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta Ukrajna egyik fő célpontja a Krím félszigeten lévő szevasztopoli haditengerészeti támaszpont. Szeptemberben egy rakétacsapással a központot is sikerült elérni. Az ukrán dróntámadásokban a fekete-tengeri orosz hadihajók közül állítólag több is megsebesült az elmúlt hónapokban. A brit védelmi miniszter, James Heappey szerint az orosz flotta „funkcionális vereséget” szenvedett.

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország a háborúban húsz hadihajót veszített el október 12-ig.

A szevasztopoli támaszpontot az ukránok állítólag egy brit gyártmányú Storm Shadow rakétával találták el. A támadásban 34 orosz tiszt vesztette életét, köztük a flotta parancsnoka, Viktor Szokolov admirális is.

 

Fekete-tenger orosz-ukrán háború hadihajó flotta
Kapcsolódó cikkek