A vasárnapi választásokon előretört a jobboldal és a konzervatív Svájci Néppárt (SVP) több parlamenti helyet szerzett, mivel a növekvő bevándorlással kapcsolatos aggodalmak miatt az állampolgárokat kevésbé foglalkoztatják az olyan ügyek, mint a környezetvédelem - írta a Reuters.

Swiss SVP, SP and Die Mitte parties among big winners of general elections
Az SVP képviselői ünnepelnek a vasárnapi eredmények megjelenése után.
Fotó: CHRISTIAN MERZ / MTI

Bár a szavazás eredménye nem valószínű, hogy megváltoztatja az országot kormányzó Szövetségi Tanács összetételét, amely négy különböző párt hét tagjából áll - köztük két SVP-s képviselőből -, elemzők szerint a változás a politikai légkör megváltozását jelzi.

Az eredmény azt sugallja, hogy az olyan progresszív témák, mint a környezetvédelem és a közlekedés a háttérbe szorultak egy olyan válságoktól sújtott időszak után, mint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború.

A svájci szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint az SVP megerősítette helyét a parlament alsóházának legnagyobb frakciójaként, 28,6 százalékra növelve szavazatarányát.

A növekedés - amely 3 százalékponttal magasabb, mint a 2019-es választáson - azt jelenti, hogy az SVP 62 mandátumot szerez a 200 tagú Nemzeti Tanácsban, kilenccel többet, mint korábban.

Az eredményt a politikai elitet képviselőknek tekintet pártok kárára érték el, amelyeket az elmúlt években egyre több bírálat érte a megélhetési költségek emelkedése, különösen az egészségügyben, miközben a kormány kiadásai is hatalmasra nőttek.

A baloldali-zöld menekültügy, a tömeges bevándorlás, a gyenge energiapolitika és a megélhetési válság tönkreteszik az országunkat, miközben az ország a problémák kezelése helyett csak tovább hizlalja a költségvetést. Nem véletlen, hogy az állampolgárok megelégelték ezt az irányzatot 

– írta az SVP a hétfői közleményében.

Német tanulmány: a fejlesztési segélyek nem hatékonyak az illegális migráció megfékezésében

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy csakis a fejlesztési segélyek irreálisan magas emelésével lehetne elejét venni az illegális migráció nagy részének. Az utóbbi években Európa és az Egyesült Államok is dollár-, illetve eurómilliárdokat adott ki, hogy fejlesztési segélyek révén fékezze a szegényebb országok felől a migrációt.

Svájc második legnagyobb pártja, a baloldali Szociáldemokraták (SP) szintén enyhén, 18 százalékra növelte szavazatarányát, és két újabb törvényhozóval 41 képviselőt szereztek. Bár a jobboldal győzelmét nyíltan az ország egyik legnagyobb problémájának nevezték, nyitottak arra, hogy együttműködjenek a legfontosabb ügyek kezelésén.

A választás nagy vesztese a Zöld Párt volt, amelynek támogatottsága 3,8 százalékponttal csökkent, így öt mandátumot veszítettek.

Cloe Jans, a GFS Bern közvélemény-kutató cég munkatársa szerint az eredmények azt jelzik, hogy a progresszív témák egyre kevesebb helyet fognak kapni a kormányzásban vagy a törvényalkotásban, a politikusok pedig kevesebb nyomást fognak érezni kívülről, hogy a következő négy évben ilyen népszerűtlen pontokat tegyenek fel a napirendre.