Közélet

Zelenszkij: az amerikai ATACMS rakéták beváltak

Az ukrán elnök megköszönte az Egyesült Államoknak a korszerű taktikai ballisztikus rakétákat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videóüzenetében megerősítette, hogy Ukrajna már használ amerikai gyártású ATACMS taktikai ballisztikus rakétákat.

ZELENSZKIJ, VolodimirHirosima, 2023. május 21.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én.
MTI/EPA/Pool/AP/Louise Delmotte
Fotó: Louise Delmotte / EPA / MTI 

Köszönet mindenkinek, aki Ukrajnáért harcol és dolgozik! Köszönöm mindenkinek aki segít! Ma pedig külön köszönet az Egyesült Államoknak. A Biden elnökkel kötött megállapodásaink teljesülnek, méghozzá nagyon pontosan. Az ATACMS rakéták beváltak

– mondta az államfő a közösségi oldalakon közzétett videófelvételen.

A The Wall Street Journal című amerikai lap a nap folyamán arról számolt be, hogy az Egyesült Államok az elmúlt napokban titokban kis számú nagy hatótávolságú ATACMS rakétát küldött Ukrajnába, és az ukrán védelmi erők már bevetették őket az oroszok által megszállt Luhanszk és Bergyanszk repülőterei ellen – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán különleges műveleti erők kedden adtak hírt arról, hogy hétfő éjjel az ukrán hadsereggel együttműködve csapást mértek a két reptérre, amelyeken megsemmisítettek kilenc, speciális berendezésekkel felszerelt orosz katonai helikoptert, egy légvédelmi kilövőállást és egy lőszerraktárt.

Orbán Viktor: nem kaptam megnyugtató választ Vlagyimir Putyintól

Orbán Viktor szerint Magyarországnak az a fontos, hogy a háború ellenére is fenn lehessen tartani a magyar–orosz együttműködést.

A támadásokban a közlés szerint több tucat orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg. Az ukrán különleges erők sajtószolgálata által kiadott közleményben nem tértek ki arra, milyen fegyverrel mérték a csapásokat a légikikötőkre.
 

 

Ukrajna ATACMS rakéta csapás
Kapcsolódó cikkek