Közélet

Lavrov szerint provokációk azok a kísérletek, amelyek Iránt hibáztatják a gázai válságért

Szergej Lavrov szerint regionálissá szélesedhet a gázai konfliktus.

Komoly kockázata van annak, hogy regionális méretűvé szélesedhet a gázai konfliktus, Oroszország kapcsolatban áll Törökországgal az ügyben – mondta az orosz külügyminiszter Phenjanban újságíróknak. 

Sergey Lavrov-Vang Yi meeting in BeijingBEIJING, CHINA - OCTOBER 16: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Foreign Minister Sergey Lavrov meets his Chinese counterpart Vang Yi in Beijing, China on October 16, 2023. Russian Foreign Ministry / Anadolu (Photo by Russian Foreign Ministry / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Szergej Lavrov szólt arról is, hogy provokációk azok a kísérletek, amelyek Iránt hibáztatják a gázai válságért. 

A politikus azt mondta, az orosz fél számít az izraeli–palesztin konfliktus rendezéséről szóló konzultációk folytatására, amelyek egy része a következő napokban várható. „Abból indulok ki, hogy az érintett országok konzultációi mindenképpen folytatódnak. Egyiptom kezdeményezéseket mutat. 

Mindannyian a feszültség csökkentését szeretnénk a Gázai övezetben. Az elkövetkező napokban lesznek olyan megbeszélések, amelyek során kiderül, hogy mennyire reális erre számítani” 

– tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a valódi mechanizmus egy ENSZ BT-határozat lehetne, amely felszólít minden felet, hogy hagyjon fel minden erőszakos akcióval, és biztosítsa a humanitárius kérdések megoldását, figyelembe véve a Gázai övezetet és az ott élő több millió embert fenyegető valódi katasztrófát. „De sajnos ezt a határozatot nem fogadták el. Bár nem vagyok biztos abban, hogy ha ez az állásfoglalást elfogadták volna, akkor ez megtörtént volna, hogy tűzszünetet hirdettek volna, hogy a humanitárius kérdésekkel foglalkozzanak” – emelte ki Lavrov. Oroszország hajlandó megvitatni és megfontolni Törökország kezdeményezését, amely az izraeli–palesztin konfliktusban részt vevő felek számára egy garanciavállaló országok rendszerének létrehozására irányul, Moszkva és Ankara kapcsolatban áll a kérdésben – közölte.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Oroszország bűncselekménynek és elembertelenítő cselekedetnek minősíti a Gázai övezetben lévő egyik kórházra mért csapást. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Izraelnek be kell bizonyítania, hogy nem részese a gázai kórház elleni csapásnak. „Nemcsak a médiában és a közösségi médiában kell kommentárokat közölniük, hanem tényekkel kellene szolgálniuk” – tette hozzá. 


 

Törökország izraeli háború Oroszország Ankara
Kapcsolódó cikkek