Megkezdődött Sam Bankman-Fried tárgyalása Manhattanben: az FTX volt vezérigazgatója hét összeesküvés és csalás vádjával néz szembe a bíróságon a befektetők pénzének állítólagos kiszipolyozása miatt – áll a The Guardian cikkében.

FTX's former CEO, Sam Bankman-Fried, appears in court on federal fraud chargesNEW YORK, USA - JUNE 15: FTX Founder Sam Bankman-Fried arrives at Manhattan Federal Court for a court appearance in New York, United States on June 15, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Még 2022 novemberében történt, hogy csődbe ment Sam Bankman-Fried kriptovaluta-platformja, az FTX. A vezérigazgató csődvédelmet kért, hogy mentse cégét, de beszédes volt, hogy Bankman-Fried szinte azonnal lemondott a pozíciójáról. Egy hónappal később a Bahama-szigeteken tartóztatták le a vezérigazgatót, ugyanis a csőd 130 további vállalatot is érintett, valamint a Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet külön vádemelést nyújtott be ellene.

Tavaly karácsonyi letartóztatása után a bíróság engedélyezte, hogy házi őrizetben maradhasson a tárgyalás októberi kezdetéig, végül a bíróság bizonyítottnak látta, hogy miközben az egykori igazgatót eltiltották az okostelefonok és az internet használatától, egy Bahamákon vásárolt VPN-előfizetéssel megpróbálta befolyásolni az ellene folyó eljárás menetét.

Lewis Kaplan bíró egyetértett az ügyészséggel, hogy az üzletember két alkalommal is megpróbálhatta befolyásolni a feltételezhetően ellene tanúskodókat, miközben magát végig ártatlannak vallotta az ellene felhozott vádakban. Végül megállapították, hogy a volt vezérigazgató nem védekezhet szabadlábon, ezért börtönbe kellett vonulnia a tárgyalás megkezdéséig. 

Az FTX összeomlása több milliárd dolláros veszteséget okozott ügyfeleinek, hitelezőinek és befektetőinek. Ez nem a felelőtlen vezetés vagy gyenge ellenőrzés eredménye, hanem egyszerűen csalásról van szó

– nyilatkozott Damian Williams manhattani ügyvéd.

A szövetségi ügyészek szerint Bankman-Fried és több összeesküvőtárs – köztük néha barátnője, az Alameda vezérigazgatója, Caroline Ellison – milliárdokat fordított személyes használatra.

Ellison, aki decemberben bűnösnek vallotta magát az állítólagos összeesküvésben játszott szerepében, várhatóan az ügyészség „sztártanúja” lesz.

Ha Ellison vallomása megalapozott és bizonyított lesz, Bankman-Fried rövid tárgyalásra számíthat.

Bankman-Friedről közben kiderült, hogy ügyfelei pénzéből támogatta kedvenc politikusait. Befolyásán keresztül a kongresszusban és a szabályozóügynökségeknél is lobbizott, hogy a kripotőzsdéje számára előnyös jogszabályokat támogassanak. Továbbá tervben volt az is, hogy fizessen Donald Trumpnak, hogy ne induljon a következő amerikai elnöki választásokon, de az FTX csődje valószínűleg keresztülhúzta a számításait.