Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde alapítója az ügyfeleitől ellopott vagyonát használta arra, hogy több mint 100 millió dollár értékben tegyen politikai kampánytámogatásokat a 2022-es félidős választások előtt – írta a Reuters.

FTX Founder Sam Bankman-Fried Back To Court After Accesses Internet
Fotó: Bloomberg

A hétfőn kiadott, módosított vádiratban amerikai szövetségi ügyészek nyilvánosságra hozták: a 31 éves volt milliárdost azzal vádolják, hogy két FTX-vezetőt is arra utasított, hogy tetemes összegeket utaljanak demokrata és republikánus politikusok kampányaihoz – ezzel megkerülve a hozzájárulási korlátozásokat –, és titkolják el, hogy a pénz valójában tőle származik.

Az így megszerzett befolyásán keresztül a kongresszusban és a szabályozóügynökségeknél is lobbizott, hogy a kripotőzsdéje számára előnyös jogszabályokat támogassanak, megkönnyítve az ügyfélbetétek elfogadását és a gyors növekedést

– olvasható a vádiratban. Bankman-Friedet az FTX bukása után összeesküvéssel és csalással vádolták meg, a módosított vádiratba pedig most a pénzmosás és az illegális kampányfinanszírozás is bekerült.

Rengeteg politikus volt az FTX zsebében

Mind a két párt fürödhetett a pénzesőben, ám sokan mára már biztos bánják, hogy bíztak az FTX-ben.

A bukott kriptovezér korábban ártatlannak vallotta magát abban, hogy több milliárd dollárnyi pénzt lopott el a ügyfeleitől, hogy betömje a másik érdekeltsége, az Alameda Research befektetési alap veszteségeit.

Bankman-Fried a kriptovaluták felértékelődését meglovagolva 26 milliárd dollárra becsült vagyont halmozott fel 2022-ben, amit az FTX tavaly novemberi összeomlása és a kriptopiac megrogyása miatt pillanatok alatt elveszített, az ezt követő bankpánik pedig a hiányzó forrásokról rántotta le a leplet.

Bár decemberi letartóztatása óta a volt FTX-vezér a szülei kaliforniai otthonában volt házi őrizetben – 250 millió dolláros óvadék ellenében –, múlt pénteken azonban visszavitték a börtönbe, miután a gyanú szerint megpróbálta befolyásolni az ügy tanúit.

Így várhatóan az október 2-i tárgyalását rács mögött fogja kivárni.

3d,Rendering,Of,Ftt,Token,In,Pieces,To,Depict,The
3D rendering of FTT token in pieces to depict the failure of the FTX exchange.
Az FTX csődje és a napvilágra került bűncselekmények hatalmas hullámokat vertek fel a kriptopiacon.
Fotó: Shutterstock

Bár a vádirat nem nevezi meg azt a két embert, akiket az ügyészek szerint Bankman-Fried „árnyékadományozóként” használt fel, hogy az ő szerepét eltitkolva küldjenek támogatást különböző politikusoknak, más bírósági dokumentumok és a Szövetségi Választási Bizottság adatai alapján Nishad Singhről, a cég volt műszaki vezetőjéről és Ryan Salame-ről, az FTX társ-vezérigazgatójáról van szó.

Singh összesen 9,7 millió dollárt adományozott demokrata jelölteknek és ügyekre, míg Salame több mint 24 milliót adott republikánus politikusoknak a 2022-es választási idején.

Salame ellen még nem emeltek vádat, ügyvédje szerint pedig élni fog az önvádra való hivatkozással, ha az ügyben tanúként hívják be. Egy 2021 novemberében az FTX-vezérnek küldött üzenetében azonban nyíltan beszélt arról, hogy a „kriptoellenes demokrata és republikánus törvényhozók kigyomlálása” a céljuk, és az árnyékadományozást is csak kiskapuként használják.

Ezzel szemben Singh februárban bűnösnek vallotta magát csalásban és a kampányfinanszírozási szabályok megsértésében, a bíróságon pedig elmondta, hogy tudta, a pénz az FTX ügyfeleitől származik, mert a vállalatnak nem volt elég tőkéje ezeket a kiadásokat fedezni.

Megállítható-e az FTX-hez hasonló kriptocsalás?

A túl sok és a túl kevés szabályozás is zavart okozhat a fiatal és érzékeny piacon.