Közélet

Támadt a Hamász, de hol volt a Moszad? Legalább a Vaskupola működött – videók

Egyelőre senki nem érti Izraelben, hogyan játszhatta ki a Közel-Kelet legkiterjedtebb titkosszolgálatát a Hamász. Szinte borítékolható, hogy a következő hetekben mindenki magyarázatot fog követelni.

„Fogalmunk sincs, hogyan történhetett ez” ezt a reakciót adták ma az izraeli tisztviselők, amikor a BBC riportere megkérdezte tőlük, hogy az izraeli hírszerzés hatalmas erőforrásával együtt hogyan nem látta előre ezt a támadást. Mint ismert, szombat reggel fegyveres palesztin fegyveresek tucatjai léphették át Izrael és a Gázai övezet erősen megerősített határát, miközben több ezer rakétát lőttek ki Gázából Izraelbe.

Fotó: AFP

A lap szerint megdöbbentő, hogy sem a Shin Bet, az izraeli belföldi hírszerzés, sem a Moszad, sem az Izraeli Védelmi Erők nem rendelkezett információval a készülő támadásról.

Izrael a Közel-Kelet legkiterjedtebb hírszerző szolgálataival rendelkezik.

Informátorai és ügynökei vannak palesztin militáns csoportokon belül, valamint Libanonban, Szíriában és másutt. A múltban pontosan időzített merényleteket hajtott végre militáns vezetők ellen, minden megmozdulásukat közelről ismerve. Ráadásul a Gáza és Izrael közötti határkerítés mentén kamerák, földi mozgásérzékelők és rendszeres katonai járőrök vannak. A szögesdrót tetejű kerítés állítólag „okosakadály” volt, hogy pontosan akadályozza a támadás során bekövetkezett beszivárgást.

Ennek ellenére a Hamász fegyveresei egyszerűen átgázoltak rajta, lyukakat vágtak a drótba, vagy a tengerről, vagy siklóernyővel hatoltak be Izraelbe. 

Egy ilyen összehangolt, összetett támadás előkészítése és végrehajtása, amely több ezer rakéta felhalmozásával és kilövésével járt, közvetlenül az izraeliek orra előtt, rendkívüli szintű működési biztonságot igényelt a Hamásztól.

Nem meglepő, hogy az izraeli média sürgető kérdéseket tesz fel országa katonai és politikai vezetőinek, hogy hogyan történhetett meg mindez Izrael ellenségei meglepetésszerű támadásának, az 1973. októberi jom kippuri háborúnak az 50. évfordulóján.

A Vaskupola működött – videók 

Legalább a legendás Vaskupola, az Izraelt védő rakétarendszer működött a beszámolók szerint. Ezt videók is bizonyítják.

 

 

Izrael Gáza Hamász BBC
Kapcsolódó cikkek