Közélet

Mi vezethet világháborúhoz? – baljóslatú videó az izraeli háború kitörése után

Egyre több globális fenyegetés válik valóra, a veszélyek korába léptünk. A világháború mint szó a történelemkönyvek lapjairól átkerült a tudósítások és elemzések egyre gyakrabban használt szavai közé.

Baljóslatú videóban hívta fel a figyelmet a világra leselkedő veszélyekre Hortay Olivér, aki a Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter által megfogalmazott négy, világháború veszélyét hordozó fenyegetést vette sorra.

Az első globális kockázat az Egyesült Államok és Kína közötti rivalizálás elmélyülése és egy negatív spirál kialakulása. Ezt a kölcsönös szankciók, Joe Biden amerikai elnök kijelentése, mely szerint Hszi Csin-ping diktátor és a Tajvan körül elmérgesedő helyzet kimeríti az elmúlt két évben.

A ball of fire erupts in Gaza City after an Israeli air strike on October 12, 2023. Israel has vowed to "crush" Hamas after gunmen from the Palestinian Islamist group stormed across the border and killed 1,200 people -- the deadliest attack on the country since it was founded 75 years ago. (Photo by Mahmud Hams / AFP)
Fotó: Mahmud Hams / AFP

A második pont kapcsán sem jobb a helyzet, ugyanis a Kissinger által jelzett fenyegetések sorában ez az Oroszország és a nyugat közötti, kölcsönös meg nem értésen alapuló kapcsolat megszakadása. Az Ukrajnában zajló háborúval nem kell magyarázni, hogy ez a fenyegetés is valósággá vált.

A harmadik pontot a volt amerikai diplomata listáján az jelenti, hogy Európa magországai nem értik meg, hogy a diplomácia az erőszak reális fenyegetése nélkül hatástalan. Mivel sem közös uniós hadsereg, sem közös uniós határvédelem nincs, ráadásul a legtöbb tagország hadserege is leépült az elmúlt években, ez a pont is megvalósult.

Az Irán elleni koalícó, mint világháborús veszély

Végezetül a negyedik, Kissinger által felvázolt fenyegetés, az Irán ellen létrehozandó, amerikai vezetésű hegemónia kísérlete a Közel-Keleten, mely a napokban kitört háborúval épp a napokban válik valósággá.

Hortay hangsúlyozza, hogy Kissinger 2014-es jóslatában arról beszélt, hogy ezek bármelyikéből, de különösen ezek kombinációjából kialakulhat globális konfliktus, ám 

arra még ő sem számított, hogy ezek mindegyike egyszerre valósul meg.

Az elemző végül azzal zárja mondandóját, hogy beléptünk a veszélyek korába, így itt az ideje, hogy a nyugat összeszedje magát, mert ez már a mi bőrünkre is megy.

 

Kissinger izraeli háború Hszi Csin-ping Oroszország fenyegetés
Kapcsolódó cikkek