Biztató, hogy augusztushoz képest 1,2 százalékkal növekedett az ipari termelés szeptemberben – fogalmazott Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, reagálva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel közzétet adataira. A KSH szerint 2023 szeptemberében éves alapon 5,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, a szezonálisan és munkanaphatásoktól megtisztított adatok szerint. 

20200721 Kecskemét  Mercedes-Benz gyár                              Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibridmodellek gyártása a kecskeméti Mercedes-gyárban.                                    Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR   Világgazdaság  VG
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A politikus azt mondta, hogy, hogy a korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is szárnyal a legnagyobb súllyal rendelkező járműgyártás és a villamos berendezések gyártása. Mindez jól mutatja, hogy 

az autóipar, az elektromos járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó ökoszisztéma egyre inkább az és beruházás alapú magyar gazdaság húzóerejévé válik. 

Az államtitkár megfogalmazása szerint a háború és a szankciók az egész unióban éreztetik hatásukat. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint éves alapon Észtországban 11,9 százalékos, Írországban 27,3 százalékos, Szlovéniában 12,3 százalékos, míg az Unió egészében 4,4 százalékos mérséklődés volt látható.  Kiemelte, hogy a kormány 2023-ban egy számjegyűre csökkenti az inflációt, 2024-ben pedig helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. Ennek érdekében a kormány a Széchenyi Kártya Program folytatásáról döntött, így a vállalkozások 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek mellett, a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamat mellett vehetnek majd fel hitelt, így új beruházások, fejlesztések valósulhatnak meg az ipar területén is – fogalmazott Fábián Gergely. 

Ha lesz uniós pénz, lesz ipari pályázat

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az ipar 4.0-s fejlesztésekről is beszélt a Business IT-konferencián. A témáról szóló kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy fel kell húzni a kkv-k digitalizációját, amit már kicsiben is érdemes elkezdeni. Lesz ipar 4.0-pályázat, amint Brüsszel felolvasztja a forrásokat – közölte, nyomban hozzátéve, hogy további edukációra is lehet számítani. Szerinte azon megoldások terjedhetnek el, amelyek a legkézzelfoghatóbbak, ilyen például a prediktív karbantartás, valamint az energiahatékonyság és a mindezt összefogó digitalizáció.