Közélet

A kárpátaljai magyarokat fenyegető álhírek terjednek Ukrajnában

A kárpátaljai magyarok besorozásáról és a magyar határ aláaknázásáról szóló álhírek kezdtek terjedni Ukrajnában. A közösségi médiában keringő hamis hírek után Kijev már nyomoz. Az Ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács szerint az álhíreket Oroszország kezdte terjeszteni.

Az elmúlt napokban két olyan álhír kezdett el terjedni a közösségi médiában, amelyek nagy riadalmat kelthettek a kárpátaljai magyarokban. Az ügyben az Ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) dezinformáció-ellenes osztálya már nyomoz.

Beregsurany,,Hungary,-,September,30,,2016:,Cars,Stopped,On,Customs
Fotó: Shutterstock

Az egyik álhír szerint az ukrán hadsereg Kraken nevű különleges egységének parancsba adták, hogy gyűjtsenek össze minél több hadköteles korú férfit a Kárpátaljáról, akiket a frontra lehet küldeni

írta meg a Kárpáti Igaz Szó. Állítólag a Krakennek különösen a magyar kisebbség tagjaira kellene koncentrálnia.

Ukrajna módosíthatja a magyar kisebbségek jogait korlátozó törvényt

A nemzeti kisebbségek jogait szűkítő törvény módosítása van terítéken Kijevben. Ukrajna az Európa Tanács javaslatára módosíthat a jogszabályon. A tervezetet elküldték véleményezésre a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezeteknek is.

A másik álhír szerint az ukrán hadsereg aláaknázta az ukrán–magyar határszakaszt, hogy megakadályozzák, hogy a hadköteles korú férfiak elszökhessenek a zöldhatáron keresztül. A legdurvább téves hírek még azt is állítják, hogy az aknáknak a magyar hadsereget kell megállítaniuk, ha Magyarország elrendelné Ukrajna megszállását.

A híreket az állami határőrség határozottan cáfolta. Az RNBO közölte, hogy az álhírek mögött valószínűleg Oroszország áll.

 

álhír RNBO dezinformáció Ukrajna
Kapcsolódó cikkek