Közélet

A Newsweek cikke szerint nem érdeke az Egyesült Államoknak az ukrán győzelem

Az elhúzódó háború az amerikai hadiipart tüzeli és a rivális gazdaságokat rombolja; az ukrán győzelem véget vetne ennek, így az Egyesült Államok mindent megtesz, hogy ne tegye túl erőssé egyik felet sem – erről írt a Newsweek.

Ukrajna 2023-as ellentámadása a végéhez közeledik, a teljesítetlen elvárások és a katasztrofális veszteségekkel a háta mögött pedig most az országnak az orosz téli csapásra kell felkészülnie. A háború közel sem ért véget, és egyre jobban látszik, hogy az Egyesült Államok ezt minél tovább ki akarja nyújtani – írta a Newsweek.

Egyesült Államok
Az Egyesült Államok érdeke, hogy az orosz–ukrán háború minél tovább elhúzódjon.
Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Kijevnek a több éve tartó háború miatt azzal kell szembesülnie, hogy a mögötte álló nyugati koalíció kezd megtörni. Európa koldusbotra jutott Ukrajna támogatása miatt, a lakosság körében pedig egyre népszerűbbek a békepárti politikusok, és lassan már csak az Egyesült Államok az, amely kitart mellettük – ám furcsa módon ez nem lesz elég a győzelemhez.

Ukrán hadiipar: mire mennének az Egyesült Államok támogatása nélkül?

Az ukrán haderő fegyverzet-ellátottságán bőven volna mit javítani, a fronton a hazájukat védelmező ukrán katonák kevés utánpótlást kapnak, s ebben a hadiipar korábbi lezüllesztése is szerepet játszik.

Hiába rendelkezik a világ legnagyobb hadigépezetével, amely egy csettintésre eláraszthatta volna az ukrán frontot a legmodernebb fegyverekkel, Amerika inkább a komótosabb, limitált szállítmányok mellett maradt a háború kitörése óta. Igaz, az Egyesült Államok nem akarna ilyen nyíltan hadat üzenni Oroszországnak, és az is lehet, hogy az ország már nem az a szuperhatalom, mint régen, azonban sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen nem akarnak túl nagy előnyt adni Ukrajnának.

Washingtonnak ugyanis érdeke, hogy a háború minél tovább elhúzódjon, ezzel ugyanis lekötheti Oroszországot és meggyengítheti az európai gazdaságot, amely egyre kevésbé függ tőle.

Bár Joe Biden és kormánya egy heves elnökválasztás felé tart, annak kimenetétől függetlenül Ukrajna támogatása valószínűleg nem fog megszűnni, de nem is fog hirtelen megnövekedni, a szállítmányok pedig csak arra lesznek jók, hogy egy szinten tartsák a két felet a harcmezőn. Amerika és Kína közti feszültségek és egy lehetséges tajvani invázió mellett fontos, hogy az ázsiai nagyhatalom fő szövetségese egy európai konfliktusban legyen lekötve.

Ezzel párhuzamosan a NATO-tagállamok a háborútól félve elkezdték megerősíteni a hadseregeiket, amelynél a legfejlettebb beszállítóhoz, az Egyesült Államokhoz fognak fordulni. Az orosz energia kizárásával pedig a szövetségeseit olyan források irányába tudja terelni, amely felett erősebb a szorítása.

Az ukrán vagy orosz győzelem jelenleg nem érdeke Washingtonnak, és amíg Amerika úgy akarja, a háború nem is fog véget érni.

 

 

 

 

Ukrajna Egyesült Államok háború hadiipar Oroszország
Kapcsolódó cikkek