Közélet

Az orosz–ukrán háború 619. napja – Novák Katalin: közvetlenül érint minket az ukrajnai háború

A köztársasági elnök a Sky News Australia televízió műsorvezetőjének elmondta, közvetlenül érint minket az ukrajnai háború azzal, hogy a szomszédságunkban zajlik, valamint azzal,  hogy magyar kisebbség él Ukrajnában. Szerinte hazánk minden tőle telhetőt megtesz, hogy tárgyalásos úton a lehető leghamarabb elérjék a békét. Novák Katalin egyebek között arról is beszélt, hogy Magyarország elítéli Oroszország Ukrajnával szembeni agresszióját, és humanitárius segítséget nyújt a szomszédos országból menekülő embereknek.

Magyarország nem csak a saját, de az határait is védi – nyilatkozta Novák Katalin köztársasági elnök a Sky News Australia televízió műsorvezetőjének, Rita Panahinak, hangsúlyozva, nagyon erős nyomás nehezedik déli határainkra, tulajdonképpen az Európai Unió és a schengeni övezet külső határát védjük. Kifejezte egyben meggyőződését, hogy erős határok erős országot jelentenek. „Egy ország annyira erős, amennyire meg tudja védeni a területét és határait” – jelezte, kiemelve, minden egyes ország maga kell hogy eldöntse, kit enged be és kit nem.

Novák Katalin Ausztráliában is elmondta, Magyarország elítéli Oroszország Ukrajnával szembeni agresszióját.
Fotó: Novák Katalin / Facebook

A migráció és a demográfiai kihívások kapcsán Novák Katalin kijelentette, hogy 

Magyarország a bevándorlás helyett a családok támogatására és gyermekvállalásra helyezi a hangsúlyt.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon központi értéket képvisel a család, illetve miként igyekeznek enyhíteni a család- és gyermekvállalási támogatások rendszerével a fiatal párok, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők anyagi terhein. Mint mondta, 

a magyar kormány a bruttó hazai termék több mint 6 százalékát fordítja családok támogatására, ami világszerte a legmagasabb arány, és amelyre Magyarország befektetésként tekint.

De nemcsak anyagi támogatásról van szó, hanem a családbarát környezet megteremtése a cél. A köztársasági elnök hangsúlyozta: „A gyermekvállalás nem járhat anyagi hátránnyal.” 

A köztársasági elnök a családpolitikai eredményeiről szólva elmondta, hogy az utóbbi tíz évben megkétszereződött a házasságkötések száma, a termékenységi ráta 25 százalékkal emelkedett, és hazánk talán éppen a családbarát irányultsággal tudna egyfajta például szolgálni Ausztráliának.

Novák az ukrajnai háborúról is szót ejtett: „Közvetlenül érint minket az ukrajnai háború azzal, hogy a szomszédságunkban zajlik, valamint azzal,  hogy magyar kisebbség él Ukrajnában. A háború napi szintű tragédia mindkét oldalon az elvesztett életekkel.” Szerinte hazánk minden tőle telhetőt megtesz, hogy tárgyalásos úton a lehető leghamarabb elérjék a békét. Kiemelte, hogy Magyarország elítéli Oroszország Ukrajnával szembeni agresszióját, és humanitárius segítséget nyújt a szomszédos országból menekülő embereknek.

Novák Katalin ezenkívül aggodalmát fejezete ki az izraeli történések kapcsán, egyben támogatásáról biztosította Izraelt. Az amerikai elnökválasztási folyamattal, illetve az amerikai–magyar viszonnyal kapcsolatos kérdésre pedig azzal felelt, hogy Magyarország mint szuverén ország számára az a legfontosabb, hogy senki se avatkozzon be a belügyeibe.

 

13:01

Von der Leyen Kijevbe utazott Zelenszkijhez

Jó visszatérni Kijevbe – írta nemrég az X közösségi oldalon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szombaton érkezett hatodik háborús látogatására Ukrajna fővárosába, hogy találkozzon a többiek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

A látogatás célját is egyértelművé tette az uniós tisztségviselő:

Azért vagyok itt, hogy megvitassuk Ukrajna uniós csatlakozási útját.

Von der Leyen nemrég ebben az ügyben járt a Nyugat-Balkánon is, mostani kijevi látogatása kapcsán pedig arról írt, hogy az EU pénzügyi támogatása Ukrajna modern, virágzó demokráciává való újjáépítéséhez járul hozzá. Mint az Európai Bizottság elnöke, rámutatott, az agressziós háború árát Oroszországnak kell megfizetnie.

Háború Ukrajnában CSOK Plusz háború Novák Katalin családtámogatás
Kapcsolódó cikkek