Közélet

Az orosz-ukrán háború 623. napja - Az oroszok nem adják fel Avgyijivka támadását

Oroszország már két sikertelen támadás hullámot indított a város elfoglalására, a harmadik próbálkozást most a nagy esőzés akadályozza.

Az ukrán csapatok több orosz támadást is visszavertek az elmúlt 24 órában az ország különböző részein, mivel a heves esőzések meghiúsították Oroszország tervét, hogy harmadszor is visszafoglalják a stratégiai fontosságú Avgyijivka városát – közölték ukrán tisztségviselők. 

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy csapatai legalább 15 támadást vertek vissza az északkelet-ukrajnai Kupjanszknál és 18 támadást a délebbre fekvő Maryinka közelében, ahol hónapok óta heves harcok folynak – írja a The Independent. A közlemény szerint kilenc támadást sikerült visszaverni Avgyijivkában és környékén, ahol heves harcok folytak.

Moszkva arra törekszik, hogy visszaszerezze a stratégiai fontosságú várost, amely kulcsfontosságú kapuja Donyecknek, a megszállt területeken belüli elsődleges kommunikációs csomópontnak.

A történelem legszörnyűbb telétől rettegnek az ukránok

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter attól tart, hogy Kijev nem kapja meg Berlintől a neki korábban megígért Taurus rakétákat. A tárcavezető a Die Welt című német lapnak adott interjújában egyértelművé tette, hogy Ukrajna most már nem reménykedik abba, hogy Németországtól megkapja a nagy hatótávolságú Taurus rakétákat.

Vitalij Barabash, az Avgyijivka katonai adminisztrációjának vezetője elmondta, hogy 

a csatatéren több napon át tartó eső megakasztotta Oroszország harmadik nagy előrenyomulását, és kizárt minden újabb orosz megmozdulást.

Barabash elmondása szerint az orosz erők nagyjából egy hete támadják a várost, és hogy a második hullám után most újra csoportosulnak.

 

20:28

Külföldi, polgári hajót talált el egy orosz rakéta Odesszában

Egy libériai zászló alatt közlekedő polgári hajót talált el egy orosz rakéta, amikor az elérte Odessza kikötőjét – közölte a déli ukrán erők műveleti parancsnoksága a Telegram közösségi oldalon.

A rakétatámadás megsebesítette három Fülöp-szigetei tagját a hajó legénységének, egyiküket kórházba is kellett szállítani. A támadás megölt egy hajóirányítót és megsebesített egy kikötői dolgozót is. Az ukránok szerint 

a H-31 típusú lokátorromboló rakétát a Fekete-tenger felől, egy taktikai repülőgépről indították.

 

20:23

Mi lesz az Abramsokkal? – Amerika okul az ukrán háborúból

Mit tanult az Egyesült Államok az Ukrajna-háborúból? Megkérdőjeleződött az amerikai, a NATO-taktika néhány kulcseleme, amelyeket a harctéren a legvalószínűbb ellenféllel, Oroszországgal szemben eddig jónak tartottak. Egyre gyakrabban vetődik fel a kérdés – ahogy a két ország viszonya egyre bonyolultabb, de egyre őszintébb lesz –, hogy amit Javorivban, más bázisokon a NATO-kiképzők tanítanak az ukrán tiszteknek, az nem biztos, hogy megállja a helyét az ukrán harctéren. 

18:03

Ismét a Fekete-tengerről rakétáznák Ukrajnát az oroszok

A jelek szerint az orosz hadvezetést nem zavarták meg a fekete-tengeri flotta veszteségei az elmúlt hónapokban, ismét Kalibr cirkálórakétákkal ellátott hajókat vezényeltek a Fekete-tengerre az ukrán haditengerészet közlése szerint.

Az ukránok szerint az orosz haditengerészetnek nyolc hajója áll készültségben a Fekete-tengeren, melyből három hordoz cirkálórakétákat.

18:01

Végzett a luhanszki szakadár haderő parancsnokával az ukrán hírszerzés

A helyi ellenállással együttműködve végzett Mihajlo Filiponenkóval, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) fegyveres erőinek a parancsnokával az ukrán katonai hírszerzés.

Az ukránok szerdai közlése szerint a szakadár köztársaság parlamentjének képviselőjeként is dolgozó férfival szerda reggel végeztek autórobbantással.

„A háborús bűnös Filiponenko, aki korábban az LNR terrorszervezet úgynevezett belügyminiszteri posztját is betöltötte, Luhanszkban lakott. A hóhér Filiponenko likvidálását a helyi ellenállási mozgalom képviselővel közösen hajtottuk végre” – olvasható az ukrán hírszerzés Facebook-posztjában, amelyben arról is írnak, hogy Filiponenko kínzótáborok szervezésében vett részt a luhanszki régió orosz megszállás alá került területein, ahol hadifoglyokat és civil túszokat egyaránt embertelen gyötrelmeknek vetettek alá, és a férfi személyesen is kínzott meg embereket.

17:13

Elegük lett az ukrán konkurenciából a lengyel fuvarozóknak

Az ukrán gabona kérdése után most az ukrán fuvarozók verték ki a biztosítékot Lengyelországban, ezért több kilométeres sorokban, csaknem 90 órája vesztegeltek szerdán a tehergépkocsik a lengyel–ukrán határátkelőknél a lengyel kamionsofőrök három napja tartó tiltakozása miatt – közölték a lengyel hatóságok.

A kamionosok hétfőn három határátkelőt – Dorohusk–Rava Ruska, Hrebenne–Jahotyin, valamint Korczowa–Krakovec – zártak le, az Ukrajnával határos Lublini és Kárpátaljai vajdaságban. Szerda délelőtt ezért a Hrebenne határátkelő előtt már mintegy 900 kamion várakozott a lublini székhelyű, kelet-lengyelországi vajdaság adóügyi kamarájának (IAS) közlése szerint.

14:36

Végleges: Szlovákia nem küld több hadisegélyt Ukrajnának

Nem hagyta jóvá szerdai ülésén az új pozsonyi kormány, és ezzel leállította annak az Ukrajnának szánt hadisegélynek a leszállítását, amelyet még az időközben távozott Ódor-kabinet készített elő – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az új szlovák kormányfő, Robert Fico kinevezését követően is többször megerősítette azt a szeptemberi parlamenti választást megelőzően hangoztatott ígéretét, hogy teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, és a jövőben Pozsony csak humanitárius szállítmányokra korlátozza a Kijevnek juttatandó segítséget.

A szállítmány értéke 40,3 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) volt, és 4 millió darab 7,62 milliméteres gépkarabélylőszert, több mint 5 ezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, a Kub légvédelmi rendszerekhez használható 140 rakétát, illetve aknavetőket és azokhoz tartozó lőszert tartalmazott volna.

 

10:38

A G7 országai továbbra is kiállnak Ukrajna mellett

A  G7-országok külügyminiszterei szerdán határozott támogatásukról biztosították Ukrajnát az orosz támadással szemben, és sürgették a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok bővítését. A japán külügyminisztérium közleménye szerint a résztvevők ígéretet tettek arra, hogy közösen folytatják a szigorú szankciók bevezetését Moszkvával szemben, közép- és hosszú távon felgyorsítják az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket, és folytatják törekvéseiket a békefolyamat érdekében. A külügyminiszterek határozottan elítélték az Oroszországba irányuló észak-koreai fegyverszállításokat és Phenjan rakétaindításait. Hangoztatták, hogy a gázai izraeli–palesztin konfliktus ellenére fontos, hogy az Ukrajna támogatása iránti elkötelezettségük soha ne lankadjon.

 

10:36

Az Egyesült Államok is támogatja az európai fegyveres erők korlátozásáról szóló egyezmény felfüggesztését

Az Egyesült Államok, a NATO-szövetségesekkel folytatott egyeztetést követően, teljes mértékben támogatta a hagyományos fegyveres erők európai korlátozásáról szóló egyezmény (Treaty on Conventional Armed Forces – CFE) felfüggesztését – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden, amikor hatályba lépett Oroszország kilépése a megállapodásból.

Jake Sullivan közleménye hangsúlyozza, hogy a körülmények ilyen alapvető megváltozása következtében az Egyesült Államok egyben felfüggeszti minden, a CFE egyezményből fakadó tevékenységét az egyezmény részes államaiban december 7-től.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági vezetője kifejtette, hogy minden NATO-szövetséges egyetértett abban, hogy elfogadhatatlan lenne az, hogy 

miközben Oroszország – amely a legnagyobb fegyveres erővel rendelkezik Európában – az egyezmény által korlátozni szándékolt eszközökkel háborút visel Ukrajna ellen és nem tartja be az egyezmény előírásait, addig a NATO-szövetségesek katonailag korlátozzák magukat a CFE hatálya alatt.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden azt közölte, hogy az Észak-atlanti Tanács által bejelentett döntés azt követően született, hogy világossá vált, Oroszország nem változtat, így a NATO-szövetségesek válaszlépése a CFE-ből eredő kötelezettségek felfüggesztésére növelni fogja a NATO elrettentő erejét és védelmi kapacitásait.

08:25

Több mint nyolc és fél ezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 4844-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3792-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t. 

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

 Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.
 

oroszország ukrajna Avdiivka orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek