Közélet

Az ukrán külügyminiszter: eddig húsz tűzszüneti megállapodás született az oroszokkal

Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország mindig megszegte azokat a megállapodásokat, amelyeket a béke fenntartásáról kötöttek.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön az X-en közzétett bejegyzésében hívta fel a figyelmét azoknak, akiknek „kihagyna az emlékezete”, arra, hogy Ukrajna milyen lépéseket tett az Oroszországgal való békéért a 2022. február 24-i támadás előtt. Továbbá keményen bírálta azokat, akik szerint most is Ukrajnának kellene nyitni a béketárgyalások felé.

Dmitro Kuleba
Fotó: AFP

Az ukrán külügyminiszter bejegyzésében azt írta, hogy Ukrajna mintegy kétszáz tárgyalási fordulót folytatott az Oroszországi Föderációval 2022-ig attól kezdve, hogy Oroszország 2014-ben elfoglalta a Krímet és megszállta a Donyec-medencét. 

Ez idő alatt húsz tűzszüneti megállapodás született, amelyeket Oroszország rövid időn belül megszegett

– írta a tárcavezető. 

Kuleba azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna a háború előtt többször is megpróbált tárgyalni Oroszországgal a két a ország közötti viszony rendezéséről, de ezek „nem tudták megakadályozni, hogy teljes körű invázió induljon Ukrajna ellen”, és bírálta azokat, akik most szólítják fel az ukrán vezetést a tárgyalások kezdeményezésére.

Az orosz csapatok újabb támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon városa ellen, az eddigi információk alapján életét vesztette egy 72 éves férfi, és két helyi lakos megsérült – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója csütörtökön. Az Ukrajinszka Pravda hírportál összefoglalójában azt emelte ki, hogy 

az elmúlt nap az orosz ágyúzások következtében Donyeck megyében két helyi lakos életét vesztette, és egy megsebesült, a herszoni régióban pedig ketten szenvedtek sérüléseket.

Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az Ukrajna által létesített alternatív fekete-tengeri exportfolyosó annak ellenére is működik, hogy előző nap az orosz erők rakétacsapást mértek egy külföldi civil hajóra. Egy orosz lokátorromboló rakéta szerdán talált el egy libériai zászló alatt közlekedő polgári hajót, amikor az belépett a dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe. Az ukrán erők déli műveleti parancsnokságának közlése szerint a támadás egy halálos áldozatot követelt, négyen megsérültek.

Orosz területek ellen vetettek be kazettás bombát az ukránok

Az ukrán hadsereg csütörtökre virradó éjjel egy dróntámadásban három kazettás bombát dobott le a Kurszki területen fekvő Szudzsa településre. 

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége egy nap alatt több mint ezerrel megközelítőleg 308 720-ra nőtt. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 15 orosz harckocsit, 36 tüzérségi és öt légvédelmi rendszert, valamint 26 drónt.

 

ukrán külügyminiszter ukrajna Dmitro Kuleba orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek