Csák János miniszter hétfőn menesztette L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójáról, a miniszter azzal indokolta döntését, hogy a főigazgató elmulasztotta z intézménytől elvárható jogkövetést, és „azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”. Csák a parlamentben is felszólalt a menesztéssel kapcsolatban, ahol szintén megerősítette, hogy L. Simon László „nem tudta betartatni a törvényt, ezért kellett kirúgni” – írja a Hvg.hu.

CSÁK János;
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Csák a következőt mondta a volt főigazgató menesztése kapcsán: „a törvények betartása egy ország alapja. Mi lenne, ha az atomerőmű igazgatója vagy a hadsereg egy főtisztje válogat a törvények között, hogy mit tart be, vagy mit nem. Minden állami vezetőnek be kell tartani a törvényeket.”

L. Simon László kiváló értelmiségi és kiváló borász, de alkalmatlan vezető, mert nem tudta betartatni a törvényt

– magyarázta a miniszter.

A volt főigazgató azt nyilatkozta a menesztésével kapcsolatban, hogy Csák azért hozta meg ezt a döntést, mert „szerinte szabotálta a gyermekvédelmi törvényt”. Szerinte a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg, és ezt maga a minisztérium is elismerte.