Henry Kissinger korábbi külügyminiszter, tanácsadó, akadémikus és Nobel-békedíjas tettei és jövőbe tekintő szempontjai máig hatóan alakították az amerikai külpolitikát, és kitörölhetetlen nyomot hagytak a világot érintő ügyekben – jelentette ki az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Josep Borrell és Henry Kissinger.
Fotó: AFP

Ma tisztelettel adózunk egy kiemelkedő személyiség és egy igazi államférfi előtt

– fogalmazott Josep Borrell a volt amerikai külügyminiszterre emlékező közleményében.

Henry Kissinger igazi diplomata és mély gondolkodó volt – mondta. Noha megközelítése esetenként kritikát és vitákat váltott ki, hangját mindig figyelmesen hallgatták szerte a világon. Újító megközelítése hatással volt a diplomáciára és a közvetítői tevékenységre az elkövetkező generációk számára – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A világ gyászolja Henry Kissingert: háborús bűnös vagy béketeremtő személyiség?

Számos amerikai elnök munkáját segítette az évtizedek alatt Henry Kissinger. A vietnámi háború lezárása miatt a korábbi amerikai külügyminiszter Nobel-békedíjat kapott, de a bírálói szerint az Egyesült Államok hidegháborús történetének legellentmondásosabb akcióit irányította, és zsarnokok élvezték a bizalmát.

Kissinger két elnök, Richard Nixon és Gerald Ford alatt szolgált az amerikai adminisztráció tagjaként, először nemzetbiztonsági tanácsadóként, majd külügyminiszterként. Legmeghatározóbb külpolitikai lépései közé tartozott az Egyesült Államok kivezetése a vietnami háborúból és az azt lezáró párizsi békemegállapodások, valamint az amerikai-kínai politikai kapcsolatok újrafelvétele.

A 100 éves korában elhunyt Henry Kissinger halálhírét washingtoni idő szerint szerdán késő este jelentették be.