Közélet

Kényszermozgósítás: erőszakkal hurcolták el a frontra a gyerekeket szállító busz sofőrjét

A korosztályos tekvondóbajnokságra érkező gyerekeket cseresofőr viszi haza a tervek szerint.

Közös akció keretében erőszakkal mozgósítottak katonák és rendőrök hadköteles férfiakat Ungvár egyik hostelében péntekről szombatra virradó éjszaka. A mozgósítottak között volt egy buszsofőr is, aki Vinnicjából szállított gyerekeket a korosztályos országos tekvondóbajnokságra.

A történtekről először Vitalij Pavlovszkij vinnicjai újságíró számolt be a közösségi oldalán, majd több országos hírportál is közölte a hírt. A buszsofőr az ungvári Monada hostelben szállt meg az újságíró szerint, ahol november 11-én, szombat hajnali 1 óra 30 perc körül tartottak razziát a rendőrök és a katonák, és a férfiak igazoltatása után a hadköteleseket elhurcolták.

A man gestures in front of a billboard promoting contract army service reading 'Join yours' in Saint Petersburg on October 10, 2023. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: AFP

Pavlovszkij szerint tiltakozása és magyarázata ellenére a buszsofőrt is magukkal vitték, a telefonját elvették, így senkit sem tudott értesíteni a történtekről. Másnap a vinnicjai csapat taxival jutott el a sportcsarnokba.

A gyerekeket a buszos cég egy cseresofőr segítségével tervezi hazavinni az Ungváron rekedt busszal. A kárpátaljai és a vinnicjai megyei hadkiegészítő parancsnokságon egyaránt azt a választ adták a Hromadske portál megkeresésére, hogy nem tudnak a buszsofőr azonnali kényszermozgósításáról.

 

gyerek katona orosz-ukrán háború buszsofőr razzia
Kapcsolódó cikkek